Vesti -

Ništa od Bodiroginih brojila

Beograd -- Nijedna srpska firma ne može da ispuni uslove tendera za nabavku pametnih brojila, koji je raspisala "Elektroprivreda Srbije“.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Uslov za konkurs je godišnji obrt od 75 miliona evra i da raspolažu sa minimalno 25 miliona evra.

Potrebno je i da za godinu dana mogu da isporuče 250.000 brojila, kao i da su već radili sličan posao i prodali najmanje 100.000 uređaja.

Troškovi ugradnje "pametnih“ brojila neće ići na teret potrošača, već će ih platiti EPS iz kredita. Tako, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka kreditiraće EPS sa po 40 miliona evra za ovaj projekat. Prema podacima iz EBRD, nabavka će, pored pametnih brojila, uključiti i isporuku hardvera i softvera, uređaja za komunikacije, aplikacija i pružanje usluga za integraciju sistema i obuku.

Kada bi ovaj projekat preuzele naše firme, mogli bismo, tvrde domaći proizvođači brojila, otvoriti 1.500 radnih mesta u zemlji. Šansu za konkurisanje imaće svega tri firme koje se bave proizvodnjom merača struje u svetu. Francuzi su za ovaj posao angažovali čak 80 odsto domaćih proizvođača ovih sprava. Tako su otvorili 10.000 radnih mesta. Za razliku od njih, potrošnju struje u Srbiji meriće strana brojila.

"Domaći proizvođači više od 20 godina razvijaju i proizvode generacije brojila koja omogućavaju daljinsko očitavanje, praćenje i upravljanje potrošnjom", kaže Jovan Vujasinović, predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije u Privrednoj komori Srbije.

- Nakon što se EPS pre četiri godine strateški opredelio za korišćenje pametnih brojila, mi smo se pripremali da budemo nosioci masovne implementacije u Srbiji.

U okviru Privredne komore Srbije 11 domaćih firmi koje proizvode pametne merače potrošnje električne energije organizovano je zajedno, a zapošljavaju ukupno 600 ljudi. I kada bi skupa pokušali da konkurišu za posao - ne bi prošli jer godišnje zarađuju 20 miliona evra, što je za pet miliona manje nego što je naložio EPS.

Četiri kompanije koje su dominantne u Srbiji su "Sitel“, ćerka kompanije "Mikroelektronika“ iz Banjaluke, EVG u vlasništvu bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge, "Enel“ Dragana Vasiljevića iz Beograda i "Meter end kontrol“ u sastavu "Rudnap grupe“ Vojina Lazarevića. Ove firme, kažu proizvođači, obično ne dobijaju posao na tenderima koje finansiraju međunarodne finansijske institucije.

"Odgovorno tvrdim da naša grupacija može da iznese kompletan posao masovne implementacije pametnog merenja u Srbiji i da uporedo izvozi", kaže Vujasinović. - Ipak, po onome što smo videli iz objavljenog tendera niko od nas nema mogućnosti da učestvuje. Na uslove mogu da odgovore samo najsnažnije kompanije sveta i to njih nekoliko.

U našem energetskom gigantu, pak, tvrde da je tender otvoren za sve proizvođače brojila, i strane i domaće.

"Najsavremeniji merni sistemi, u kojima su pametna brojila samo jedan od segmenata, unaprediće kvalitet usluge kupcima i podići energetsku i ekonomsku efikasnost EPS", kažu u ovoj kompaniji.

U Srbiji postoji oko tri i po miliona brojila, od čega je 3,1 milion u domaćinstvima, a oko 400.000 su industrijski potrošači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.