Vesti -

Prvi budžetski višak ove godine

Beograd -- Budžetu Srbije u oktobru je imao suficit od 268,5 miliona dinara, čime je prvi put u ovoj godini zabeležen budžetski višak, saopštilo je Ministarsvo finansija.

Izvor: Beta
Podeli

Kako se navodi u saopštenju, periodu od januara do oktobra 2014. ostvaren je deficit budžeta od 139,8 milijardi dinara, na osnovu 709,3 milijarde dinara prihoda i 849,1 milijardu dinara rashoda.

Kada se uključe rashodi iz projektnih zajmova koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, deficit iznosi 149,7 milijardi dinara.

Prema podacima Ministarstva finasnija, prihodi budžeta u oktobru iznosili su 79,3 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 79,1 milijardu dinara.

Javni dug veći

Javni dug Srbije je na kraju oktobra ove godine iznosio 22,21 milijardu evra, što je 67,2 odsto BDP-a, objavilo je Ministarstvo finansija. U odnosu na septembar, javni dug je uvećan za oko 100 miliona evra. Ukupne direktne obaveze države u oktobru su iznosile 19,67 milijardi evra, a indirektne 2,54 milijarde evra. Na kraju 2013. godine javni dug Srbije iznosio je 20,14 milijardi evra, odnosno 59,6 odsto BDP. Javni dug je na kraju 2000. godine bio 14,17 milijardi evra, što je iznosilo 201,2 odsto BDP. Od tada je najniži iznos javnog duga bio 2008. godine i iznosio je 8,78 milijardi, odnosno 28,3 odsto BDP. Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto.

Poreski prihodi iznosili su 70,2 milijarde dinara, neporeski prihodi devet milijardi dinara, a donacije 200 miliona dinara.

Najveći prihod, kao i obično, zabeležen je po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) i iznosi 42,7 milijardi dinara. U oktobru se plaćaju tromesečne obaveze po ovom osnovu tako da je i prihod znatno viši nego u prethodna dva meseca, navelo je Ministarstvo finansija.

Prihod od akciza iznosio je 15 milijardi dinara uz napomenu da je zvršen povraćaj akciza na naftnee derivate u iznosu od 3,6 milijardi dinara.

Ostale kategorije poreskih prihoda, kao i neporeski, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za oktobar.

Na rashodnoj strani izvršenje rashoda za kamate je znatno niže nego u septembru s obzirom da su se tada plaćale obaveze po osnovu evroobveznica i duga za Pariski klub poverilaca.

Najveći deo rashoda čine transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja i plate. Organizacijam obaveznog socijalnog osiguranja iz budžeta je u oktobru isplaćeno 19,3 milijarde dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 18,2 milijarde dinara.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 20,5 milijardi dinara.

U oktobru, na nivou opšte države, zabeležen je deficit u iznosu od 1,9 milijardi dinara dok je od početka godine zabeležen deficit u iznosu od 137,2 milijardi dinara, pri čemu su delovi centralne države i lokalnog nivoa vlasti trenutno u suficitu.

Na nivou lokalnih samouprava suficit iznosi 7,7 milijardi dinara, kod Vojvodine 3,5 milijardi dinara, a kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje šest milijardi dinara.

Ministarstvo finansije je navelo da su suficiti privremenog karaktera, jer je, na primer, Grad Beograd do kraja juna bio u statusu privremenog finansiranja, a visok suficit kod RFZO je posledica dinamike isplate plata pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.