Vesti -

Katastrofa "Gradskih pijaca"

Beograd -- Studija pokazala da bi se investicija u Zemunsku pijacu isplatila za “samo“ 1.026 godina

Izvor: Novosti
Podeli

"Troškovi “Gradskih pijaca“ su katastrofalni. Za vodu se godišnje plati 50 miliona dinara, struja je 55, obezbeđenje 60, a čišćenje čak 155 miliona dinara. Jednostavno, nije normalno dati milion evra za struju i vodu, kaže direktor ove kuće Ivan Sočo, koji posle 100 dana na funkciji podvlači crtu.

"Na pijacama se krade struja, mnogo je lokala divlje priključeno", tvrdi Sočo. - Za dva do tri meseca dovešćemo stanje u red. Da li je normalno da je tek sad u septembru na Bajlonijevoj i Kalenić pijaci prvi put ugrađen vodomer. Stavili smo nove pisoare na dugme i sa 50 kubika samo vikendom sveli potrošnju vode na šest kubika. Troškove za vodu bi vrlo brzo trebalo da smanjimo za 100.000 evra, a to je asfaltiranje platoa jedne pijace.

Sočo navodi da se “Pijacama“ za zakup poslovnog prostora duguje 140,3 miliona dinara.

"Za tri meseca taj dug smo sveli na 113,2 miliona, a napravljen je i reprogram dugovanja za koji je sada zainteresovan 41 zakupac. Oni ukupno duguju 27,5 miliona dinara", objašnjava direktor. - Ostatak će biti tužen, mada je mnogo i nenaplativih potraživanja, jer su firme otišle u stečaj.

Sočo kaže da je obustavio devet nabavki procenjene vrednosti 65,9 miliona, a iz plana je precrtao 48 nabavki od ukupno 476,1 milion dinara, koje su bile nepotrebne “Pijacama“. Dogovorene cene su bile čak tri puta “jače“ od onih na koje su dobavljači sad pristali.

"Ranije rukovodstvo je htelo da adaptira “Žitni kantar“ na Zemunskoj pijaci u mlečnu halu. Procena je da bi to koštalo od 250.000 do 300.000 evra", objašnjava Sočo. - Kad sam zatražio da se uradi studija opravdanosti i izvodljivosti ona je pokazala da bismo uloženo vratili za 1.026 godina. U takve su se projekte ulagale pare i to sad nećemo raditi.

Sočo daje primer i unapređenja Dušanovačke pijace.

"Plato pijace smo sredili sa nekoliko kilograma farbe i nekoliko reflektora. Tamo smo preselili dva kamiona, 12 kombija i 27 pikapova, koji su po noći prodavali robu oko Kalenića", priča Sočo. - Ta pijaca je u oktobru imala za 739.000 dinara veće prihode. Taj potez je umrtvljenu pijacu podigao ispred onih na Banovom brdu, Mirijevu, Đermu, Borči. Sad radi bolje od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.