Vesti -

"Nema sa Rusima puj pike ne važi"

Beograd -- Srbija mora da plati dug za gas koji je potrošen i sada smo sa još nekim zemljama na tapetu kod Rusije, kaže urednica Balkan magazina Jelica Putniković.

Izvor: B92
Podeli

Nakon što je list "Danas" objavio da je Vladimir Putin odlučio da posle posete Srbije smanji isporuku gasa za 28 odsto, Jelica Putniković kaže za Radio B92 da je pravi razlog za tu odluku činjenica da gas nije redovno plaćan i to što je dug narastao na oko 260 miliona dolara.

"Tu je i deo duga koji Srbijagas ima prema Gaspromu još iz devedesetih, koji se plaća taksativno prema nekim dogovorima, ali tu je i ovaj novi dug, koji je rastao sve više", kaže Putnikovićeva.

Kao moguće rešenje, Jelica Putniković vidi dogovore na drugim stranama. "Treba videti da li može nešto da se izboksuje, neka promena, neki povoljni momenti za privredu, neka nova ulaganja i da onda anuliramo te procenjene minuse od privatizacije NIS-a", kaže Putnikovićeva.

Urednica Balkan magazina kaže da, nakon sporazuma Rusije, Ukrajine i EU o plaćanju duga Ukrajine, Srbija dolazi u situaciju da bude na tapetu kod još nekih zemalja zbog svojih dugova.

"Rusi su rešili da od svih naplate ono što isporučuju, ali je strašno što je na početku zime došlo do toga da Rusi moraju da nas opomenu i kažu 'ljudi, morate da platite ono što ste potrošili'. Mi smo maltene isti kao Ukrajina, ponašali smo se kao oni, nismo plaćali, samo što su oni mnogo veći potrošač", kaže ona.

Stav da je Rusija dobro prošla kod privatizacije NIS-a i da zbog toga nešto duguje Srbiji ona vidi kao neodrživ.

"Ušli smo u tu priču pre više godina, to je bila neka prethodna vlast, a ako je neko nama kriv što smo nepovoljno prodali NIS, to su naši političari, koji nisu pregovarali, nisu shvatali vrednost onoga što su prodali", kaže Putnikovićeva.

Zbog toga što je međudržavni sporazum sklopljen i što su ga podržali tadašnja Vlada i Skupština, Srbija nema izbora.

"Mi ne možemo da kažemo da nećemo da plaćamo gas, jer su Rusi jeftino dobili NIS i da kažemo da bi trebalo da nam poklanjaju gas. To je kao dečja igra i ne može jedna ozbiljna država tako. Ne možemo mi sad da kažemo 'puj pike ne važi', zato što su se promenili politički uslovi u Srbiji", kaže Putnikovićeva.

"Tačno je - stiže manje gasa, ali platićemo"

Isporuke gasa iz Rusije Srbiji biće smanjene i ukupan dug koji imamo za gas iznosi 200 miliona dolara, potvrdila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović za N1.

Komentarišući pisanje lista Danas da je Vladimir Putin odlučio da smanji Srbiji isporuku gasa za 28 odsto, ona je rekla da ne može da potvrdi da li je u pitanju taj procenat, ali da se isporuke gasa smanjuju za celu Evropu, pa tako i za Srbiju.

Potpredsednica Vlade je rekla da je Srbija spremna da vrati dugove za gas.

"Sa Rusijom imamo partnerske odnose, naš ukupan dug je 200 miliona dolara. Spremni smo da vratimo 100 miliona ubrzo, ali moramo da radimo kao partneri i da pričamo svaki dan", rekla je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.