Vesti -

Ruše 74 objekta u oazama prirode

Ministarstvo građevinarstva od 1. novembra kreće u veliku akciju rušenja nelegalnih objekata, saznaju "Novosti“.

Izvor: Novosti
Podeli

Na meti bagera naći će se čak 74 zdanja u nacionalnim parkovima, zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima.

To su zone u nadležnosti Ministarstva. A za većinu objekata još iz 2010. godine postoje rešenja za rušenje, koje je republička inspekcija izdala, ali do danas nisu sprovedena.

Kako "Novosti“ saznaju, reč je uglavnom o vikendicama, ali na listi Ministarstva ima i većih objekata. U svakom slučaju, bageri prvo kreću u park prirode "Stara planina“, gde će biti srušena dva objekta u katastarskoj opštini Ćuštica "Jabučko Ravnište“. Jedno zdanje biće uklonjeno i u KO Krstac, Uvačko jezero u okviru specijalnog rezervata prirode "Uvac“.

I park prirode "Golija“ biće počišćen - rušiće se šest objekata u KO Plešin i KO Koritnik. Po broju nelegalnih zdanja prednjači Nacionalni park "Tara“. Tu će biti srušeno čak 65 objekata u KO Rastište Perućac. Sve građevine sazidane su bez građevinske dozvole, a vlasnici nisu čak podneli ni zahtev za legalizaciju.

Kriterijumi za uklanjanje utvrđeni su na osnovu vremena izgradnje, u cilju zaštite javnog interesa, odnosno sprečavanja nove gradnje u ovim područjima.

Ovakvu akciju vlasnici bespravnih zdanja su i mogli da očekuju s obzirom na izjave Zorane Mihajlović, ministra građevinarstva, u proteklih par meseci. Kada je preuzela resor građevine, pitala je koliko je srušeno nelegalnih objekata u poslednjih pet ili šest godina i dobila odgovor - svega pet.

Onda je najavila da zaštićenih neće biti, da će se sva rešenja o rušenju sprovesti u zonama koje su u nadležnosti Ministarstva, a takvu preporuku dala je Mihajlovićeva i lokalnim samoupravama - da i oni počiste svoja dvorišta. Takođe, kako je više puta izjavila, neće se obazirati na pritiske, koje trpe zbog ovakve odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.