Vesti -

"Nisam imao kome da prodam salatu"

Kompanija Iceberg Salat Centar uspešno posluje na srpskom tržištu duže od 24 godine.

Izvor: B92, Vesna Bjelić
Podeli

Osnovana je 1990. kao ekskluzivni uzgajivač i distributer Iceberg salate za potrebe lanca restorana Mekdonalds.

"Prodavao sam "ajsberg" salatu devedesetih kada niko nije hteo da je kupi. Niko u Srbiji nije hteo da jede uopšte salatu leti. A o prelivima i da ne govorim. Sem ulja i sirćeta niko nije umeo ništa drugo da stavi kao preliv", priča Predrag Popović vlasnik kompanije.

Popović je, kaže, kada je počinjao, nosio "ajzberg" na pijacu ali nije imao kome da je proda. Posao je krenuo tek kada je Merkator ušao na naše tržište.

"Ulaskom nekih velikih trgovina i Mekdonaldsa, uvedeni su neki novi trendovi, Mek mi je i pomogao da opstanem, zbog toga sarađujemo uspešno sve ove godine", kaže Popović.

Danas, osim restorana McDonald's, Iceberg Salat Centar snabdeva povrćem veliki broj renomiranih restorana, hotela i većih supermarketa na području Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Kompanija zapošljava 30 radnika, koji godišnje proizvedu, na otvorenim poljima i u plastenicima, oko 250 tona Iceberg salate i više od 800.000 komada drugih vrsta salata kao što su lollo rosso i bindo, hrastov crveni i zeleni list… Dnevno se preradi oko oko 1,5 do 2 tone "ajzberg" salate i već je vreme za proširenje pogona, kažu nam iz kompanije.

S obzirom na poslovnu politiku kompanije McDonald's, kao i svi drugi njihovi kooperanti, i Iceberg Salat Centar posluje prema najvišim svetskim standardima. U fazi proizvodnje salate i povrća primenjuje se GLOBALGAP standard, kojim se proces proizvodnje na polju strogo prati u svim fazama. Prerada salate i ostalog povrća vrši su u skladu sa FSSC 22000 standardom. Osnovni cilj primene ovih standarda jeste da se obezbedi praćenje i kontrola svih fizičkih, hemijskih i bioloških faktora koji mogu uticati na bezbednost i ispravnost hrane u svim procesima proizvodnje.

Iz kompanije kažu da još uvek ne planiraju organsu proizviodnju, a ni izvoz, jer svi pokušaji su se pokazali kao neuspešni. Što se Srbije tiče, konkurencije gotovo da i nemaju, jer osim njih, ovom proizvodnjom se bave uglavnom oni koji imaju proizvodnju za sopstene potrebe.

Kompanija ima dugogodišnju saradnju i sa Beogradskim zološkim vrtom u koji se šalje sva organska otpad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.