Vesti -

Koliko će nam uštedeti funkcioneri?

Oni koji zarađuju od 25.001 pa do 27.000 dinara i posle smanjenja neće primati manje od garantovanog praga od 25.000 dinara

Izvor: Politika
Podeli

Smanjenje plata od deset odsto važiće za sve zaposlene u državnoj upravi. Bez izuzetaka.

Kako se navodi u članu dva Zakona o privremenom uređenju osnovica za obračun i isplatu plata, smanjenje će važiti za direktne i indirektne korisnike budžeta, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, lokalnu samoupravu, preduzeća gde država ima većinsko vlasništvo, državne agencije, ali i one koji rade u Narodnoj banci Srbije.

"Izuzetaka od mera fiskalne konsolidacije ne bi trebalo da bude", rekao je i ministar finansija Dušan Vujović navodeći kako razume sve one koji štrajkuju zbog umanjenja plata u javnom sektoru i penzija.

Govoreći o aktuelnom štrajku prosvetara, Vujović je istakao kako razume da je njima teško, ali ako se izuzmu kategorije koje primaju između 40.000 i 60.000 dinara ne bismo imali na čemu da uštedimo.

Osnovica za obračun zarada, po zakonu je, inače smanjena sa 19.000 na 17.100 dinara što je tačno 10 odsto. Uz sve to ovo smanjenje važiće i za sva druga stalna primanja i naknade. Oko 110.000 zaposlenih čija plata je niža od 25.000 dinara neće izgubiti ni dinar od svoje zarade. Takođe, zakon garantuje i to, oni koji zarađuju od 25.001 pa do 27.000 dinara, posle smanjenja neće moći da padnu ispod garantovanog praga od 25.000 dinara.

Kako se navodi u obrazloženju ovog propisa stanje u javnim finansijama približilo se neodrživoj putanji, a deficit opšte države je već nekoliko godina jedan od najvećih u Evropi dostižući kritičan nivo. Finansiranje minusa u kasi je skupo i problematično i predstavlja veliki teret za privredu postajući jedna je od najvećih prepreka ekonomskom rastu, smatra predlagač zakona. Smanjivanje deficita i vraćanje visine javnog duga na održiv nivo predstavlja prioritet države.

Plate zaposlenih, posle penzija, predstavljaju ubedljivo najveći izdatak u rashodima i izdacima opšte države gde učestvuju sa oko 13 odsto. U narednom trogodišnjem periodu predviđen je visok nivo fiskalnog prilagođavanja, odnosno smanjenja minusa u kasi i neophodno je da se najveći deo ušteda nađe na ove dve rashodne kategorije, ali tako da se što manje opterete najugroženije grupe stanovništva i da se spreči drastičan pad životnog standarda.

Predloženi zakon, navodi se u obrazloženju, štiti osnovne principe načela socijalne pravde, jer se ne odnosi na one čija su primanja manja od 25.000 dinara. Time ih zakonodavac svrstava u kategoriju onih koji ne mogu solidarno da daju doprinos, jer su i sami ovom krizom egzistencijalno ugroženi.

I primanja državnih funkcionera, uključujući i predstavnike nezavisnih institucija, takođe će biti umanjena za 10 odsto. Ona su tokom 2014. godine već bila niža za iznos solidarnog poreza. Stupanjem na snagu ovog zakona solidarni porez se ukida.

Penzije koje će biti isplaćene u dva navrata tokom novembra, prema sadašnjim tumačenjima, neće biti oporezovane, jer je reč o čeku koji se odnosi na oktobar, prenosi Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.