Vesti -

NSZ: Sve je manje nezaposlenih

Beograd -- Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da se iz meseca u mesec smanjuje broj nezaposlenih na evidenciji te službe.

Izvor: Tanjug
Podeli

Usvajanjem važnih i sistemskih zakona stvoren je povoljniji privredni i investicioni ambijent, a samim tim i uslovi za nova zapošljavanja, rekao Zoran Martinović.

On je za RTV Pink rekao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji smanjena za 0,5 odsto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal, a da je u odnosu na februar ove godine 45.000 nezaposlenih manje.

"Generalno posmatrano, donošenjem nekih sistemskih zakona stvoren je povoljniji ambijent privredni i investiconi pa poslodavci mogu očekivati da država ide u tom pravcu da se se stvaraju uslovi za zapoljšavanje i očuvanje, kao i otvaranje novih radnih mesta", rekao je on.

Takođe je dodao da su inspekcija rada, ali i druge inspekcije imale veliki uticaj i da su svojim kontrolama omogućile legalizaciju stanja jer je veliki broj radnika radio u sivoj zoni, a da su sada prešli u legalnu zonu.

Martinović je dodao da je analizom stanja u septembru utvrđeno da je i u tom mesecu nastavljan trend povehanja broja zapošljavanja.

"Očekujemo da do kraja godine zadržimo ovaj nivo jer sezonski poslovi imaju značajan uticaj na zapošljavanje", rekao je Martinović dodajući da će uslediti i anketa za treći kvartal i da ukoliko ona pokaže da je još došlo do stagnacije stope nezaposlenosti ili njenog smanjenja onda se zaista može reći da smo na dobrom putu za prevladamo krizu na trzistu rada.

On je naveo da je na evidenciji veliki broj lica je bez ikakvog radnog iskustva, i to duže od godinu dana što se smatra dugoročnom nezapolenošću.

Oko 68 odsto lica na evidenciji spada u dugoročno nezaposlene.

Takođe je kazao da je važno i da nezaposlena lica imaju i neke veštine i iskustva da bi našla mesto na tržištu rada.

Martinović je kazao da je trend da se lako zapošljavanju inženjeri IT, informatike, elektronike, lekari sa specijalizacijom, farmaceuti, knjigovođe, zavarivači, računovođe, keramicari...

Ipak, postoje i zanimanja koje se smatraju suficitarnim jer za njih poslodavci ne iskazuju interesovanje, a to su maturanti gimnazije, daktilografi, poljoprivredne struke...

Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić kazao je da je da su inspektori s početkom juna krenuli u pojačane, stalne nadzore i da se obavljaju vanredne kontrole u Srbiji, i to u različitim granama.

"Radimo već cetiri meseca aktivno, imamo ograničen broj inspektora, a prvi rezultati što se tiče građevine su ohrabrujući", rekao je Jocić.

On je precizirao da sada ima manji broj radnika koji su zatečeni da rade na crno na gradilištima, nego što je bilo u početnim kontrolama.

Inspekcija će, kako je kazao, nastaviti da permentetno obavlja kontrole, a osnovni cilj je da se smanji broj povreda na radu i poveća broj prijavljenih koji su dosad radili na crno i oni uvedu u legalne tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.