Vesti -

Posle izbora i crvene vrpce - ništa

Beograd -- Pompezno otvorena posle devet godina usred izborne kampanje, fabrika "Javor" sada je mesto gde se zbog neisplaćenih ne radi, već štrajkuje.

Izvor: B92
Podeli

Fabrika u Zubinom Potoku trebalo je da osnaži privredu tog kraja i unese optimizam. Međutim, radnice te fabrike košulja, štrajkuju od juče ujutru u zgradi Skupštine ove opštine i prenoćile su u holu opštinske zgrade.

Usred izborne kampanje otvorena je fabrika košulja u Zubinom Potoku. Data su velika obećanja, a tadašnji ministar za Kosovo Aleksandar Vulin, koji je sekao vrpcu, sada je zadužen upravo za prava radnika.

Devet meseci kasnije, ti radnici i dalje traže civillizovan i dostojanstven život. Rade bez ugovora, dobili su četiri ili pet plata, a od obećanih 120 radnih mesta, otvoreno je 70.

Potom je tridesetak radnica napustilo fabriku jer su bile nezadovoljne uslovima. Tvrde da nemaju nikakve ugovore potpisane, samim tim ni socijalno osiguranje.

"Ništa nismo dobili da potpišemo, samo obećanja", kažu i dodaju da rade za 15.000, a nove radnice za 10.000 dinara.

Prethodnu noć radnice su provele u zgradi Skupštine opštine u štrajku. Obavestile su Ministarstvo za rad, ali i Kancelariju za Kosovo o svom problemu.

B92 nije uspeo da dobije odgovor u ministarstvu za rad zbog čega nije ispunjeno nijedno obećanje ovim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.