Vesti -

Sve proda Rusima, a oni traže još

Kragujevac -- Potražnja ruskih kompanija za šumadijskim voćem je ove godine tri puta veća nego u prošloj, a od nedavno su zainteresovani i za uvoz povrća iz Šumadije.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je izjavio vlasnik porodične firma "Trnava MG" iz Gornje Trnjave kod Topole, Moma Vasiljević. Ova firma, osnovana 1990. godine, već sedam godina skoro celokupnu proizvodnju voća, kao i otkupljene količine, plasira isključivo u Rusku Federaciju, gde je lani izvezla oko 1.000 tona raznih vrsta voća.

"Interesovanje za voćem i povrćem je veliko, ali je problem što mi ne možemo da ispratimo te narudžbine", kaže Vasiljević, objašnjavajući da Srbija nema toliko voća, kao i da mu ruski partneri mesečno traže 600 tona voća.

Navodeći da su, po njegovom mišljenju, popustili kriterijumi ruskih partnera u smislu kvaliteta voća, on dodaje i to da sada firme iz Rusije avansno plaćaju robu, što ranije nije bio slučaj.

"Prvi put u ovoj godini traže da im izvezemo i papriku, i to ljutu, zatim brokoli, kelerabu, karfiol, kukuruz šećerac, kao i zamrznute proizvode", rekao je Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.