Vesti -

Stigao ugovor: Prokop za 18 meseci

Beograd -- Kompanije Železnice Srbije i Energoprojekt Holding potpisale su ugovor o nastavku izgradnje železničke stanice Prokop.

Izvor: Tanjug
Podeli

Izgradnja Prokopa se finansira iz kuvajtskog kredita u iznosu od blizu 26 miliona evra, a radovi će početi najkasnije za oko 30 dana, sa rokom završetka radova za 18 meseci.

Ugovor su potpisali generalni direktori Energoprojekt Holdinga i Železnica Srbije, Vladimir Milovanović i Dragoljub Simonović.

"Što se tiče Energoprojekta, mi smo potpuno spremni, sledi po potpisu ugovora i ispunjenje formalnih uslova, koji su predviđeni da traju do 30 dana i ja stičem utisak da je želja 'Železnice', a svakako i Energoprojekta, da se u što kraćem periodu završe sve te formalno pravne stvari i da se praktično otpočne sa radovima", rekao je Milovanović posle ceremonije potpisivanja ugovora.

Na nastavku izgradnje Prokopa, koja s prekidima traje punih 37 godina, biće angažovan konzorcijum građevinskih preduzeća okupljenih oko Energoprojekta, a to su "Energoprojekt - Niskogradnja", "Energoprojekt - Visokogradnja", "Energoprojekt Oprema", "ZGOP" i "AŽD". Milovanović je u ranijoj izjavi Tanjugu naveo da će na izvođenju radova biti angažovano oko 400 domaćih radnika, a osim njih, biće uključeni i domaći dobavljači, isporučioci opreme i usluga u domenu energetskih i telekomunikacionih sistema, zanatskih radova...

Milovanović je rekao da su članovi konzorcijuma, koji predvodi Energorprojekt, potpuno spremni’ - "ko zapeta puška" - da započnu radove, jer imaju i tehničku dokumentaciju i potrebnu opremu.

"Mislim da nema ni jedna ni tehnička, ni neka druga nepoznata koja bi ovaj projekat sprečila da bude završen u ugovorenom roku, a biću neskroman ako kažem, da bih ja lično voleo da to bude u kraćem roku", naglasio je Milovanović, komentarišući ugovoreni rok za izvođenje prve faze radova na Prokopu od 18 meseci.

Milovanović je podsetio da Energoprojekt radi na Prokopu u prekidima još od 1996. godine, naglašavajući da je pobeda Energoprojekta na tenderu za Prokop samo kruna nastavka angažovanja te najevće građevinske kompanije u Srbiji, na konačnoj realizaciji ovog za Beograd i za Srbiju važnog projekta.

"Za 18 meseci, od uvođenja izvođača u gradiliste, imaćemo železničku stanicu modernu, savremeno opremljenu, sa svim pristupnim putevima, peronima, prugama, TT uređajima, navigacijom putnika kroz navođenje informativnog centra, trafo stanica, i svega onoga što čini normalan život svakog našeg građanina da se ugodno, prijatno i bezbedno oseća na ovom delu pruge", kazao je Simonović.

Kroz stanicu Prokop, kada bude završena, prolaziće vozovi iz Evrope, dakle sa severa Srbije ka jugu naše zemlje i sa juga ka Evropi, bez obzira da li su to međunarodni vozovi, putnički vozovi ili BG vozovi, naveo je Simonović i dodao da će kroz tu stanicu biti vrlo velika frekvencija putnika, tako da će njihove bezbednost biti na visokom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.