Vesti -

Stanari "smrdljive zgrade" na VMA

Beograd -- Osam porodica, od ukupno 92 koliko živi u dve problematične zgrade pune nedozvoljenog gasa, odlučilo je da se privremeno iseli iz svojih stanova.

Izvor: Novosti
Podeli

Oni su o tome obavestili Građevinsku direkciju Srbije, koja će im refundirati troškove preseljenja i života u iznajmljenim kvadratima, dok iz zgrada u Ulici Mileve Marić Anštajn stručnjaci ne uklone fenol - otrovni gas, pišu Novosti.

Radovi na "struganju“ fenola sa zidova ili uklanjanju gasa uz pomoć posebnih filtera, još nisu počeli. Angažovani su stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta, ali i strane laboratorije, pa se očekuje da oni ovih dana predlože konkretne mere za problematične zgrade.

Građevinska direkcija Srbije je omogućila da se vrše merenja vazduha i na zahtev svakog stanara objekta 1 i 3. Gradski zavod za javno zdravlje je već postavio merne uređaje i u drugim stanovima po pristiglim zahtevima stanara i vrši konstantni monitoring

"Troškove selidbe kupaca snosi Građevinska direkcija Srbije, a svi stanari su o ovome obavešteni pismenim putem", kažu iz Direkcije. - Direkciju je do danas osam porodica obavestilo da se iseljava i njima će, shodno odluci, biti refundirani svi troškovi. Za vreme sanacije objekata, Direkcija snosi sve troškove Infostana, struje, interneta i kablovske televizije u kupljenim stanovima u Dr Ivana Ribara.

Prema dogovoru, juče su počeli i prvi pregledi stanara na VMA. Od prijavljenih 14 juče je ovu zdravstvenu ustanovu posetilo šest stanara sporne zgrade.

Svim stanarima, iz dve zgrade koje će se sanirati, omogućeni su lekarski pregledi na VMA, čije troškove snosi Građevinska direkcija Srbije. Do sada se oko 20 stanara prijavilo. VMA i Gradski zavod za javno zdravlje su u svakodnevnom kontaktu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.