Vesti -

“Skuplja struja, menjajte sijalice“

Beograd -- Srbija ne može još dugo da izrdži s cenom struje koja je značajno niža nego bilo gde u regionu, ocenjuje ministar finansija Dušan Vujović.

Podeli

On smatra da će povećanje cene struje sigurno biti udar na standard građana.

"Srbija trenutno ima najjeftiniju struju u regionu i ona je oko 30 procenata jeftinija nego u Makedoniji, a 40 nego u Crnoj Gori i Bosni. Da li je to održivo na duži rok procenite sami. Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama - od mleka, hrane, stanova, bilo čega", izjavio je Vujović za Tanjug.

Dodao je, međutim, da se kompleksna rešenja za Elektroprivredu Srbije ne mogu tražiti samo kroz poskupljenje struje.

"Kvalitet menadžmenta, način upravljanja, tehnički gubici, problem naplate nisu pitanja cene. To su pitanja koja se tiču promene organizacije rada i funkcionisanja EPS-a", izjavio je ministar.

Rešavanje ovih problem, kako kaže, ipak ne isključuje poskupljenje struje, koje je između ostalog potrebno i da bi se ljudima poslao signal da moraju da štede.

"Ja sam nedavno menjao rasvetna tela u svojoj kući. Sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama. Ako bi u Srbiji svi imali motiva da promene sijalice mi bismo sedam puta smanjili potrošnju koja nije zanemarljivi deo ukupne potrošnje. Ako bismo to isto uradili sa grejnim telima Srbija bi oslobodila ogromnu količinu energije da se koristi za potrebnije stvari", zaključio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.