Vesti -

Nećemo se oporaviti za deset godina

Beograd -- Srbija će u najboljem slučaju tek za desetak godina moći da javni dug vrati na 45 odsto BDP, što je maksimum koji je propisan zakonom, kaže Vladimir Vučković.

Izvor: Beta
Podeli

Na seminaru za poslanike u Skupštini Srbije o budžetu i budžetskim procedurama Vučković, koji je član Fiskalnog saveta, rekao je da i neke projekcije koje je pravio Fiskalni savet, kao i Vlada u poslednjoj fiskalnoj strategiji, pokazuju da Srbija neće moći brzo i lako da se vrati u okvire održive putanje za javni dug.

Vučković je ipak dodao da kriza javnog duga "nije iza ćoška".

"U vreme kada su pisana fiskalna pravila izgledalo je da je ovo dobro odmerena granica za javni dug za državu nivoa razvijenosti Srbije", rekao je Vučković, napominjući da je javni dug sada znatno iznad te granice, odnosno da je već na 65 procenata BDP-a.

Prema rečima Vučkovića, Srbija ima i znatno veći deficit budžeta opšte države nego što je propisano Zakonom o budžetskom sistemu, koji predviđa jedan procenat, i sadašnji proračuni pokazuju da je osam odsto.

"Kao što znate, mi kuburimo sa deficitom. Videćemo kakav će biti rebalans i mere, ali sadašnji proračuni pokazuju deficit od osam procenata BDP. Tako da smo daleko od cilja, a još veća nevolja je što iz godine u godinu, umesto da imamo smanjenje deficita i približavanja tom cilju, mi se krećemo u suprotnom pravcu", rekao je član Fiskalnog saveta.

On smatra da, i pored toga što su daleko premašene maksimalne granice za javni dug i deficit budžeta opšte države, postavljene granice ne bi trebalo menjati.

"To je moje mišljenje, i čini mi se preovlađujuće, jer upravo su propisanje vrednosti one kojima Srbija treba da teži. Granica je potrebna da bi se što pre preokrenulo putanju javnog duga i kako bismo došli na jedan silazni trend i vratili dug vremenom u propisane granice", rekao je Vučković.

On je istakao da je Zakon o budžetskom sistemu dobar, napominjući da to nije samo njegova ocena, već stav koji može da se pročita u različitim izveštajima različitih relevantnih institucija.

"Srpski Zakon o budžetskom sistemu je moderan i u njemu se ukazuje na značaj održivosti javnog duga, na uredno servisiranje javnog duga i na upravljanje fiskalnim rizicima", rekao je član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.