Vesti -

Potrošači očekuju bolju zaštitu

Beograd -- Pokret za zaštitu potrošača Beograd očekuje da će novi zakon o zaštiti potrošača biti usklađen sa regulativom Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Novi zakon o zaštiti potrošača trebalo bi da se nađe pred poslanicima u novom sazivu skupštine, a u Pokretu za zaštitu potrošača Beograd ocenili su da je dobro što će taj dokument biti vraćen u početnu proceduru, jer je to šansa da se obezbedi neophodno usklađivanje sa regulativom EU.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd, Petar Bogosavljević, rekao je Tanjugu da će potrošači izneti konkretne predloge i izrazio nadu da će naići na razumevanje nove vlade i budućeg ministra trgovine.

"Ima nekoliko detalja koji su veoma bitni a gde bi trebalo da se interveniše da bismo dobili odgovarajući Zakon o zaštiti potrošaca, i to pre svega onih odredbi koje se odnose na organizaciju potrošača i njihova prava koja su decidno utvrđena u direktivama EU, i kao takva treba da budu preuzeta", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, treba unaprediti organizaciju nadležnih državnih organa i njihovu koordinaciju aktivnosti u ostvarivanju i zaštiti prava i interesa potrošača, posebno u delu vraćanja nadležnosti tržišnoj inspekciji.

Bogosavljević kaže i da organizacijama potrošaca treba obezbediti nadležnosti koje bi im omogućile da direktno obezbede zaštitu prava i interesa potrošača u komunikaciji sa pravosudnim organima i telima za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, a ne da podnose prijave državnom organu u ime potrošača.

Načelnica odeljenja za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine, Vesna Novaković, izjavila je ranije Tanjugu da novi zakon predviđa šira ovlašćenja nadležnih inspekcijskih organa.

Nacrt novog zakona o zaštiti potrošača usklađen je sa evropskim zakonodavstvom, a kao rezultat harmonizacije srpskog sa evropskim pravom, potrošačima će biti pružen viši stepen zaštite nego onaj koji pruža trenutno važeći zakon, navela je ona.

Inspektor u sprovođenju nadzora, kako je objasnila, proverava da li je trgovac predao potrošaču obrazac za odustanak od ugovora, vratio novac u slučaju odustanka od ugovora, da li evidentira reklamacije i odgovara na njih u zakonom predviđenom roku, da li nepošteno posluje...

Nacrt novog Zakona usklađen je sa evropskim regulativom, i to pre svega sa Direktivom 2011/83/EU o pravima potrošača i Direktivom 2013/11/EU o alternativnom rešavanju potrošačkih sporova koja je od ključnog značaja za unapređenje vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, istakla je Novaković.

"Cilj je potpuno usklađivanje srpskog potrošačkog prava sa najnovijim razvojem potrošačkog prava na nivou Evropske unije", kaže sagovornica Tanjuga i dodaje da će predviđeni institucionalni mehanizam omogućiti bolju primenu potrošačkog prava u praksi.

Nova zakonska rešenja stavljaju akcenat na jačanje upravno-pravne zaštite potrošača u smislu prepoznavanja nepoštene poslovne prakse i nepravičnih ugovornih odredaba u potrošačkim ugovorima, kao i izricanje upravnih mera u posebnom upravnom postupku.

"Ova novina je naročito važna, s obzirom na to da je do sada ova mogućnost bila sprovodljiva isključivo u sudskom postupku", rekla je Novaković.

Delovanjem na nivou organa uprave ostvaruje se efektivnija zaštita, upravni postupak je brži i efikasniji od sudskog, precizirala je sagovornica Tanjuga.

Takođe, jedan od važnih ciljeva novog zakona jeste jačanje potrošačkog pokreta i davanje većeg značaja udruženjima za zaštitu potrošača u definisanju i sprovođenju potrošačke politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.