Vesti -

„Jugo” se ponovo rađa

Beograd -- Proizvodnja "juga”, prekinuta pre tri nedelje, mogla bi ponovo da počne i u Zastavi kažu da se razmatraju mogućnosti za to.

Izvor: Politika, Novosti
Podeli

Dok se Fijat još nećka da saopšti koji će model praviti u Kragujevcu, u Zastavi se uveliko razmišlja o nastavku montaže „juga”. Pominju se druga rešenja i lokacije van Kragujevca, s obzirom na to da je torinski gigant naložio iseljenje starih montažnih linija, a prve ideje su, kako nam je rečeno, već „stavljene na papir”.

“Mislimo da proizvodnja juga nije ni trebalo da se ugasi, pre svega zbog 150 ozbiljnih kooperanata, koji će ostati bez posla ako ne postanu dobavljači Fijata. Upravo zbog njih ne želimo da odustanemo. O lokacijama ne mogu da govorim, ali zainteresovanih ima, s tim da bi odluku o tome trebalo da donese Vlada Srbije”, kaže direktor Zastava automobila Rade Petrović.

Prema njegovim rečima, projekat nastavka proizvodnje „juga” je još u „fazi ideja”, a na pitanje da li Zastava automobili spremaju i neophodan elaborat, u kome bi se utanačili detalji, Petrović odgovara da je „ponešto stavljeno i na papir”.

“Jugo ima euro 3 motor i zadovoljava sve standarde. Sada, kad je proizvodnja ugašena, svi pričaju kako ih nikad nije izdao, kako je to bezbedan auto, a dok smo ga pravili svi su se žalili. Mene su novinari zvali da se slikam pored poslednjeg juga, ali na „sahranama” se to ne radi. Zašto niko nije hteo da me intervjuiše pored punih montažnih linija”, kaže Petrović.

Poznavaoci prilika tvrde da je ideju o nastavku proizvodnje „juga” isprovocirala svetska finansijska kriza i sve naglašenija potreba posrnulih auto-giganata da tržištu ponude mali, štedljiv i jeftin automobil, primeren džepu sve brojnije armije isceđenih potrošača. A „jugo” je, podsetimo, s početka proizvodnje, davne 1980, reklamiran upravo u skladu sa novonastalom krizom, kao „temperamentni štediša”.

Direktor Zastava automobila nije želeo da se izjašnjava oko imena zainteresovanih da obnove proizvodnju, ali „u igri” su, kako saznajemo, strani investitori, dileri automobila najvećih svetskih proizvođača vozila.

Neki od njih, prema nepotvrđenim informacijama, razmišljaju o preseljenju proizvodnje u Sombor, u pogone fabrike Zastava specijalna vozila. U tom gradu se, podsetimo, već govorilo kao o mogućoj destinaciji za izmeštanje Zastavinih montažnih traka, na kojima su se sklapali „jugo”, „kec” i „florida”.

Stručnjaci smatraju da bi obnova proizvodnje „juga” mogla da spase mnoge od Zastavinih dobavljača, kojima, ukoliko uskoro ne budu privatizovani, preti likvidacija i odlazak u stečaj. Među najugroženijima su kragujevački ,,21. oktobar”, Zastava rezervni delovi iz Raške i Knića, ali i druge firme koje su imale ugovorene poslove sa Zastavom. Beogradski DMB je, na primer, čak 93 odsto prihoda ostvarivao od aranžmana sa kragujevačkim Zastava automobilima.

Da je sudbina Zastavinih kooperanata zaista neizvesna govori i podatak da Fijat i pored nekoliko sastanaka sa njihovim predstavnicima u Kragujevcu, do sada nije potpisao ugovor niti sa jednim domaćim preduzećem.

Fijat siguran

U Zastavi su demantovali da italijanski Fijat odustaje od proizvodnje automobila u kragujevačkoj fabrici. Tvrde da su netačne informacije koje se čuju u javnosti, da je Zastavi stiglo pismo iz Torina u kojem se najavljuje da će na neodređeno vreme biti obustavljeno premeštanje opreme za novu proizvodnju.

Kako ističu, Fijat ni u čemu ne odstupa od dogovorenog posla. To tvrde i u Ministarstvu ekonomije.

Tako će predstavnici preduzeća Fijat automobili Srbija i poslovodstva Grupe Zastava vozila danas doneti odluku o planu detaljne regulacije fabrike automobila. Na osnovu tog plana Fijat će na proleće graditi objekte potrebne novoj fabrici.

Reč je, pre svega, o izgradnji nove Energetike i pogona za prečišćavanje otpadnih voda.

„Sastanci sa predstavnicima Fijata teku po uobičajenoj dinamici i vrlo su operativni”, kaže Zoran Bogdanović, direktor fabrike Zastava auto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.