Vesti -

Metro - razvojni projekat Srbije

Beograd -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je izgradnja beogradskog metroa označena kao razvojni projekat Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Mrkonjić je rekao da je na sednici Saveta za nacionalnu infrastrukturu beogradski metro proglašen kao treći najznačajniji projekat u Srbiji, posle puteva i železnice. Prema njegovim rečima, formirana je i radna grupa koja ima zadatak da, u roku od 60 dana, pripremi realizaciju tog značajnog projekta za celu Srbiju.

"Metro je razvojni projekat Srbije... vrlo brzo ćemo imati kompletan predlog", rekao je Mrkonjić, koji je, sa gradonačelnikom Draganom Đilasom i ministrima Oliverom Dulićem i Vericom Kalanović član te radne grupe.

Inače, na sednici Saveta za nacionalnu infrstrukturu je formirano preduzeće "Koridor 10", a Mrkonjić kaže da je suština formiranja tog preduzeća u tome da se potpuno definišu putni pravci po zadatim projektima, a da se finansiranje stavlja pod kontrolu države.

On je naveo da je Nacionalni savet za infrastrukturu doneo pravo rešenje da se unutar JP "Putevi Srbije" formira poseban sektor "Koridor 10", koji će biti samostalan, sa svojim računom, podračunom i rukovodstvom.

"Do sada je finansiranje izgradnje, recimo, obilaznice oko Beograda bilo iz više izvora, delom grada, delom Republike, iz budžeta, delom iz NIP-a, međunarodnih kredita", naveo je Mrkonjić i objasnio da će sada sav novac ići iz međunarodnih kredita ili NIP-a preko preduzeća "Koridor 10".

Nacionalni savet za infrastrukturu doneo je 19. novembra odluku da oformi posebno preduzeće "Koridor 10" doo, javno preduzeće koje će biti "kćerka" firma "Puteva Srbije".

To preduzeće će raditi na odredjeno vreme, dok traje izgradnja Koridora 10, a zaposleni će biti birani na javnom konkursu, saopštila je tada pres služba predsednika Srbije Borisa Tadića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.