Vesti -

Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje - bez javnog konkursa?

Firma KI i DO, koju vodi tek punoletni Kristian Prpić, dobila je posao obnove Petrinje, prenose hrvatski mediji.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Hrvatski državljanin prevario na hiljade srpskih preduzetnika

Kido je u engleskom jeziku naziv za dete. A u Petrinji je firma KI i DO, koju vodi tek punoletni Kristian Prpić, upravo dobila posao od 130.000 evra, navodi postal 24sata.hr.

Firma je upisana u sudski registar, što je pretpostavka da može poslovati, u drugoj polovini januara. A već u februaru je Grad Petrinja objavio da je toj firmi dodeljen posao popravke ili zamene dimnjaka, zidova, krovišta i liftova u petrinjskom naselju Mošćenica.

Ima temeljni kapital od tek 10 kuna (nepunih 1,5 evro), a kako piše hrvatski portal 24 sata, za njihov medij nisu hteli da odgovore imaju li zaposlenih i koliko. Gradonačelnik Dumbović obrazložio je dodelu velikom hitnošću, tako da nije bilo ne samo javnog konkursa, nego nisu ni pozvane još neke firme da daju svoju ponudu za taj posao.

I još jedan detalj. Grad je objavio i da je na isti način dodelio posao i firmi Pet plus gradnja. Ali oni dimnjake i krovišta treba da poprave u 14 petrinjskih naselja za cenu jedva veću od dva miliona kuna (265.000 evra). KI i DO je dobio gotovo milion kuna (oko 130.000 evra) za jedno naselje.

I firma Pet plus gradnja, koja inače dobija niz poslova s Gradom, ovaj unosni posao na obnovi dobila je direktnom nagodbom, te i tu ima spornih elemenata. Ali vratimo se na trenutak na KI i DO. Redakcija pomenutog hrvatskog portala ih je nazvala na broj naveden kao njihov kontakt na dokumentu kojim im je dodeljen posao. Hteli su da pitaju direktora i vlasnika Kristiana Prpića ima li zaposlenih i kako će obaviti taj posao kad je tek osnovao firmu. Imali su informaciju da ima 18 ili 19 godina, pa su hteli da pitaju i otkud takav preduzetnički nerv i kako to da je baš on izabran od svih petrinjskih građevinskih firmi.

Ne zna da mu mladi sin ima firmu?

"Niste dobili Kristiana, dobili ste njegovog oca", rekao im je glas s druge strane.

Znate li da vam je sin osnovao firmu i da je dobio posao od skoro milion kuna? Jeste li i vi u firmi?

"A to ja ne znam... Ne znam ništa o tome", rekao je glas s druge strane, a onda se veza naglo prekinula.

Sagovornici iz Petrinje su im objasnili da je otac Igor Prpić (41) nekad imao i auto-servis koji je otišao u stečaj. A i on se iselio s porodicom u Nemačku, ali se sad vratio.

"Skidali smo dimnjake bez ijedne kune"

"On vam je u kumstvu s Dumbovićevim sinom. Godinama se poznaju te porodice i u prisnim su odnosima i danas", kazao im je jedan od sagovornika iz Petrinje.

Foto: Depositphotos, mcerovac
Foto: Depositphotos, mcerovac

Kipar planira istragu: Šta čeka vlasnike hiljada kompanija?

Nedugo zatim su s broja koji su zvali dobili i poruke. Ali ne i odgovor piše li im sin Kristian ili otac Igor Prpić. U prvoj poruci piše da je porodica krenula sat vremena nakon potresa iz Nemačke, prenosi 24sata.hr.

"U Nemačkoj imamo firmu za visinske radove i čišćenje solarnih panela. Stavili smo se na raspolaganje s dizalicom i kolegama te srušili više od 70 dimnjaka bez ijedne kune", piše u poruci, a zatim se navodi da je majka primila i podelila tri šlepera humanitarne pomoći koje su skupili Hrvati iz Kemptena koju su u Petrinji delili svojim vozilima.

"Posedujemo višegodišnje iskustvo i mehanizaciju za visinske radove, stoga ne vidim zašto ne bismo radili u svom gradu", zaključuje se u prvoj poruci.

Naveli su i da su se javili na konkurs objavljen u Narodnim novinama i da još pet firmi radi taj posao te da je to prava istina i da nema nikakve senzacije jer i ljudi mogu da potvrde da su radili besplatno. Na pitanje o kumskim odnosima, odgovor je glasio da nisu ni u kakvom odnosu s gradonačelnikom Dumbovićem. Na dodatno pitanje o odnosu s njegovim sinom stigao je SMS da je sve rečeno.

U trenutku kad su poslali upit u Petrinju i vodili ovaj razgovor, bile su samo dve firme za koje je Petrinja poslala saopštenje o sklopljenom poslu. Objavljeno je da je i isti posao, ali za dva druga naselja, dobila firma Stanić graditeljstvo. Isto direktno, a vrednost je nešto više od milion kuna (više od 132.000 evra). A takav isti posao vredan 113.000 kuna (oko 15.000 evra) dobilo je i GS građenje.

Problematična dodela poslova

Gradonačelniku Dumboviću poslali su pisani upit u sredu nakon što im se nije javljao na telefon. Kad odgovor nisu dobili, pitali su ga hoće li im odgovoriti na mejl. SMS-om je odgovorio: "Ne". Da bi kasnije napisao da će odgovoriti u zakonskom roku iako zamolba za obrazloženje dodele poslova nema veze s traženjem informacija po zakonskoj osnovi.

"Provereno" Nove TV je već ranije objavilo prilog kako poslove u Petrinji dobija i firma Dumbovićevog sina Darka. Gradonačelnik je na meti kritike građana zbog nedeljenja građevinskog materijala koji je stigao kao pomoć u Petrinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.