Vesti -

BiH preti Fajzeru tužbom

Sarajevo -- Bosna i Hercegovina je dobila nove uslove za isporuku vakcina kroz COVAX mehanizam.

Izvor: RSE
Podeli
Foto: Depositphotos/maxxyustas
Foto: Depositphotos/maxxyustas

Od ove države traži se da direktno pregovara sa Fajzerom.

Reč je američkoj kompaniji proizvođaču vakcina, uključenom u COVAX mehanizam.

Iz zvaničnog Sarajeva odgovaraju upozorenjem da bi u slučaju izostanka najavljenih isporuka, BiH mogla i na sudu zatražiti pravdu.

Naime, kako Bosna i Hercegovina nema državno ministarstvo zdravstva, za realizaciju ugovora je zaduženo Ministarstvo civilnih poslova, odnosno Sektor za zdravstvo pri ovom ministarstvu.

Dušan Kojić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ovo državno telo u utorak, 23. februara dobio dopis iz COVAX-a, da su se uslovi promenili.

„Došao je dopis COVAX-a. Tim dopisom COVAX nas obaveštava da bez obzira što su oni izvršili procene spremnosti naše države za prihvat Fajzera, ne samo naše nego svih država koje će dobiti u prvom talasu Fajzera, Fajzer kao proizvođač hoće direktno da priča sa našom državom. Ne samo s našom, nego sa svima kojima će vršiti isporuku unutar COVAX mehanizma“, kaže Kojić.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina je ispoštovala ugovor sa COVAX-om, te da su obaveze iz ugovora „kompletno prebačene na stranu COVAX-a“.

„Nama je ugovorom rečeno da će vakcine početi dolaziti u prvom kvartalu i mi čekamo da vidimo šta će se desiti po tom. Ne dođu li u prvom kvartalu, imamo pravnu osnovu da ih tužimo“, govori Kojić.

Šta je BiH dogovorila sa COVAX-om?

COVAX mehanizam oformila je Svetska zdravstvena organizacija, Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI). Cilj mehanizma je da osigura ravnopravnu raspodelu vakcina protiv koronavirusa širom sveta.

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza vakcina Astra Zeneke i 23.000 doza cepiva Fajzer-Biontek. Za tu namenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara.

Kojić kaže kako pred Bosnu i Hercegovinu „stalno dolaze novi uslovi“, te da će sastanak o zahtevima kompanije Pfizer biti održan u petak 26. februara.

RSE nije dobila komentar iz predstavništva kompanije Fajzer u Bosni i Hercegovini o kojim novim uslovima se radi, a koje pominju u Ministarstvu civilnih poslova BiH. Jedino je dobijena potvrda da će predstavnici ove farmaceutske kompanije doći na sastanak 26. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.