Vesti -

Eks-Ju gigant ponovo radi: Prvi radni dan obeležila povreda zaposlenog

Mostar -- Ugovor koji je Aluminij industris, u vlasništvu izraelske MT Abraham grupe, potpisao s Aluminijem iz Mostara konačno je stupio na snagu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, photonewman
Foto: Ilustracija, Depositphotos, photonewman

Prvi radnici na posao su se vratili jutros, potvrđeno je za Klix.ba. Međutim, jedan od njih je teško povređen već prvi dan.

Reč je o muškarcu inicijala B. Š. (1974.) kome su konstatovane teške telesne povrede, pa će biti zadržan na lečenju na Klinici za ortopediju SKB Mostar.

Inače, ugovor između Aluminij industris i Aluminija Mostar službeno je stupio na snagu 5. jula, o čemu su dan pre obavešteni Vlada FBiH, Nadzorni odbor, direktor i Uprava.

Kako saznaje Kliks, juče je zaposleno 13 radnika, a danas sedam te će se kontinuitet potpisivanja ugovora nastaviti tim intenzitetom i do kraja meseca će se na posao vratiti više od 40 radnika. Radnici koji su jutros došli na posao zaduženi su za pokretanje livnice.

Kako je rečeno, do 7. oktobra biće poštovano sve što je u ugovoru, pa čak i više od toga.

"Radi se punom parom, ali nema slavlja, nema izjava za medije dok ne izađe prvi trupac", kazao je za Klix.ba Amir Gros Kabiri, direktor M. T. Abraham.

U planu je da se proizvodnja pokrene do oktobra, a već 1. novembra da se dobije finalni proizvod.

Aluminij industris d.o.o. i Aluminij d.d. Mostar u aprilu ove godine potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije. Ugovorom je predviđeno da se tokom leta 2020. godine pokrene proizvodnja u pogonu livnice i da se zaposli skoro 200 bivših radnika Aluminija.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je preduzeće skinuto s elektroenergetske zbog više od 400 miliona maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

Vlada Federacije BiH i mali deoničari vlasnici su po 44 odsto udela, dok 12 procenat udela u vlasništvu ima Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.