Vesti -

Komšije se naoružavaju: Za pola milijarde € stižu tenkovi iz Nemačke

Budimpešta -- Mađarska će ove godine nastaviti sa obimnim programom modernizacije svojih oružanih snaga.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa, Clemens Niesner
Foto: Epa, Clemens Niesner

U okviru programa će nabaviti 44 tenka i 24 samohodne haubice iz Nemačke ukupne vrednosti od oko pola milijarde evra.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o programu koji predviđa nabavku 44 tenka Leopard 2A7 i 24 samohodne haubice PzH-2000 iz Nemačke. U istom paketu Budimpešta dobija i 12 polovnih tenkova Leopard 2 za obuku i 13 logističkih vozila.

Početak isporuke se očekuje iduće godine a završetak posle 2025. godine.

Tom tehnikom Mađarska će oformiti jedan tenkovski i dva samohodna artiljerijska diviziona, odnosno jednu brigadu za brzo delovanje naoružanu na nivou najrazvijenijih NATO zemalja.

Strateško opredeljenje Budimpešte je da vojnu opremu za potrebe programa modernizacije kupuje na tržištu Evropske unije, zbog čega su glavni partneri kompanija Erbas za helikoptere H-145M i H-225M i nemački Rajnmetal i KMV za oklopnu tehniku.

Dok ne stigne nemački oklop, Mađarska ima jedan bataljon sa trideset zastarelih tenkova T-72, četiri bataljona borbenih vozila pešadija BTR-80A sa topom od 30 mm i 260 BTR-80 u varijanti oklopnog transportera sa mitraljezom kalibra 14,5 mm.

Vozila BTR-80 Budimpešta je dobila devedesetih godina prošlog veka u okviru kompenzacije za dug bivšeg SSSR-a a ne isključuje se mogućnost da ta oprema ostane u upotrebi zbog planiranog povećanja brojnog stanja vojske do 2026. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.