Vesti -

Ruski magnat zakupio biser hrvatske arhitekture: Zapuštenu vilu pretvara u ekskluzivni rizort

Trsteno -- Zapuštena Vila Aurora u Trstenom, rezidencijalni objekat za koji je nekad bio zainteresovan Džon Malkovič, holivudski glumac hrvatskih korena, biće obnovljena.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
FOTO: Depositphotos, Tuomas_Lehtinen
FOTO: Depositphotos, Tuomas_Lehtinen

Velikr radove preuzela je kompanija Renesansa, čiji je vlasnik Mihail Šelkov, ruski preduzetnik najpoznatiji po proizvodnji titana i tehnologijama koje se koriste u avionima Boinga i Erbasa.

Šelkov je 2006. godine proglašen počasnim građaninom Mljeta za doprinos ukupnom kvalitetu života lokalne ostrvske zajednice.

Projekat u Trstenom se sprovodi u saradnji s Konzervatorskim odeljenjem Ministarstva kulture u Dubrovniku i Upravom za zaštitu kulturne baštine, a nakon obnove kompleks će se iskoristiti za turističke namene, kako je i bilo dogovoreno s Ministarstvom državne imovine, koje je ovo zdanje ponudilo u višegodišnji zakup.

Prva faza uređenja Vile Aurora podrazumeva čišćenje okoline, koje je upravo započelo, a sve s ciljem izrade kvalitetnog geodetskog snimka kako bi se, u saradnji s konzervatorima i Upravom za zaštitu kulturne baštine, definisali dalji koraci za renoviranje celokupne vile, piše Slobodna Dalmacija.hr.

Uređenje Aurore obuhvatiće i uređenje okoline i oplemenjivanje park-šume koja okružuje vilu.

Za nekadašnje elitno letovalište i jedno od najvrednijih ostvarenja hrvatske arhitekture pod konzervatorskom zaštitom, kao i za bivše odmaralište na ostrvu Jakljanu, Ministarstvo državne imovine i Renesansa iz Dubrovnika potpisali su ugovor o zakupu nekretnina na rok od 30 godina.

Na javnom konkursu, koji je raspisan krajem juna, Renesansa je dala najveću ponudu za pomenute nekretnine, a sada, u roku od tri godine, treba da ih osposobi za ugostiteljsko-turističke delatnosti.

"Ponosni smo što smo dobili priliku da obnovimo i revitalizujemo ove vredne lokalitete na dubrovačkom području te da ih, nakon dugog niza godina, napokon stavimo u funkciju turizma. Želja nam je da ih dovedemo u prvobitno stanje kakvo danas možemo videti isključivo na starim fotografijama. Budući da je reč o vrednoj istorijskoj zaostavštini, obnovi pristupamo s posebnom pažnjom, vodeći pritom brigu i o okolini, upravo kako bi nakon obnove služile na ponos lokalnoj zajednici", istakla je Doroteja Ivanjko, direktorka Renesanse, te dodala da Vila Aurora i bivše odmaralište na Jakljanu zbog svog položaja predstavljaju snažan potencijal u povećanju turističke ponude Dubrovnika, ali i celokupne turističke slike Hrvatske.

Prilikom uređenja, primeniće se tehnička rešenja koja će osigurati maksimalnu zaštitu okoline, uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

"Vila Aurora i bivše odmaralište na Jakljanu već se godinama nalaze u lošem stanju usled čega su izvor potencijalnih opasnosti, poput požara. Njihova revitalizacija pridoneće lokalnoj sredini kroz otvaranje novih radnih mesta za lokalno stanovništvo, kao i gradskom budžetu", uvereni su u kompaniji Renesansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.