Vesti -

Komšije kupuju nove bespilotne letelice: Dronovima će nadzirati granicu

Zagreb -- Hrvatski MUP nabavlja bespilotne letelice. Uz njih zahtevaju isporuku kombi vozila za prevoz letelica, smeštaj operatera i upravljačke jedinice.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Ilustracija FOTO: Epa, CHEMA MOYA
Ilustracija FOTO: Epa, CHEMA MOYA

Dok čekaju zeleno svetlo za ulazak u šengenski prostor, pritisak ilegalnih migranata na hrvatsku granicu sve je veći. Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u nadzoru će pomoći bespilotne letelice koje će nabaviti od firmi King ICT i Alfatec Group.

MUP je još u aprilu raspisao konkurs za nabavku ukupno sedam bespilotnih letelica, i to onih malog, srednjeg i velikog dometa.

Tri letelice srednjeg dometa za MUP će nabaviti hrvatska kompanija Alfatec Group za tri i po miliona kuna (oko 470 hiljada evra) s PDV-om. Reč je o višestruko nižem iznosu od predviđenih devet i po miliona kuna bez PDV-a, koliko je iznosila procenjena vrednost nabavke.

Dve bespilotne letelice velikog dometa MUP će, pak, kupiti od firmeKing ICT, i to za nešto manje od 17,4 miliona kuna s PDV-om, što je nešto niže od procenjene vrednosti nabavke.

Letelica, koja im j potrebna, ne sme biti teža od 200 kilograma, a raspon krila ne sme biti veći od četiri i po metra. Maksimalna brzina bespilotnih letelica velikog dometa je 100 km/h, a MUP je tražio da maksimalna visina na kojoj letelica može uzleteti bude minimalno 2500 metara iznad nivoa mora.

Vrednost bespilotnih letelica koje je King ICT isporučio MUP-u u aprilu 2018. iznosila je 267 hiljada kuna s PDV-om. MUP je od njih krajem decembra 2017. kupio bespilotnu letelicu za 48 hiljada kuna, kao i termovizijsku kameru za tu bespilotnu letelicu, vrednu 85 hiljada kuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.