Vesti -

Black Friday: Čuvajte se prevara, ovako varaju

Hrvatsko udruženje banaka upozorilo je kupce da provere verodostojnost prodajnih oglasa na internetu, zbog kojih se izlažu neovlašćenom uzimanju ličnih podataka

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Zbog rasta prevara i znatno većeg broja lažnih web oglasa uoči ovogodišnjeg svetskog šoping vikenda 'Black Friday', Hrvatsko udruženje banaka i njene članice – izdavaoci kartica još jednom upozoravaju svoje korisnike da provere verodostojnost oglasa koji privlače na veoma povoljnu on line kupovinu, ali ih pritom izlažu zloupotrebi i neovlašćenom uzimanju ličnih podataka", navodi se u saopštenju.

Naime, kako navode, na društvenim mrežama pojavljuju se oglasi koji zlonamerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupovinu različite brendirane robe, pri čemu na pazar pozivaju natpisima "Hot sale", "80% OFF", "Discount Sale" i slično.

Kako pojašnjavaju iz HUB-a, po otvaranju stranica povezanih sa takvim oglasima od korisnika se traži unos ličnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima "http" umesto "https".

"Reč je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu ličnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobijaju. Na taj način otuđeni podaci korisnika mogu se od strane lopova koriste za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da se njihovi računi terete za transakcije koje oni nisu izvršili", naglašavaju.

Evo i nekoliko saveta kako izbeći slične neugodnosti:

– ako znate gde želite da kupite robu, sami upišite web adresu online trgovine

– na web adresu prodajnog mesta nemojte dolaziti sa sumnjivih linkova na društvenim mrežama

– pre unošenja podataka o kartici proverite ima li internet adresa na početku sličicu neotključanog katanca (secure ili unsecure) i počinje li s “https”.

– klikom na sličicu katanca proverite pripada li URL adresa prodajnom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.