Vesti -

"Region na nivo pre 2008. god, CG najbrže raste"

Podgorica -- Svetska banka je ocenila da Crna Gora ima najbržu rastuću ekonomiju u regionu, pišu Dnevene novine.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dok su izgledi ekonomskog rasta i dalje pozitivni za zemlje zapadnog Balkana, rizici ostaju. Neizvesnost u politici ili moguće promene politike mogle bi uticati na investicije i rast. Prema izveštaju, ovi rizici mogu se ublažiti fiskalnom održivošću, uz ubrzavanje strukturnih reformi kao što su jačanje javnih finansija i poboljšanje okruženja za investiranje i integraciju, kao i napredovanjem agende za pridruživanje Evropske unije (EU).

Izveštaj SB potvrdio je i ocene iz Vlade, ali i premijera Duška Markovića koji je nedavno medijima kazao da dosadašnji rezultati ukazuju na dobre trendove, te istakao da će se nastaviti i stopa ekonomskog rasta, ali i porast broja novih radnih mesta.

“Rezultati ekonomske politike Vlade u prethodnih gotovo jedanaest meseci zaista su izuzetno dobri. Ovo nije samo moja ocena već je to ocena i vodećih međunarodnih finansijskih institucija i organizacija”, poručio je ranije Marković.

Svetska banka i ove godine očekuje snažan priliv stranih investicija u Crnoj Gori, ali i nastavak fiskalne konsolidacije.

U SB su ocenili da u zemljama zapadnog Balkana dolazi do povećanja broja radnih mesta, jer se rast nastavlja širom regiona.

Očekuje se da će regionalni rast u 2017. godini dostići 2,6 odsto, što je rezultat otvaranja novih radnih mesta do juna 2017. godine – što je povećanje od 3,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Uprkos visokoj nezaposlenosti u šest zemalja u regionu, stope zaposlenosti vratile su se na nivo od pre 2008. godine u Albaniji, na Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Više od polovine novih radnih mesta u regionu otvoreno je u privatnom sektoru.

Prema poslednjem Redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za zapadni Balkan koji je objavljen u Prištini, na Kosovu, očekuje se da će svih šest zemalja zapadnog Balkana zabeležiti rast u 2017. godini, dok se prognozira ubrzan regionalni rast od 3,3 odsto u 2018. i 3,6 odsto u 2019. godini.

Investicije su pokrenule snažan rast u Albaniji, na Kosovu i Crnoj Gori, dok je potrošnja dovela do stabilnog rasta u Bosni i Hercegovini. Ranija politička kriza pogoršala je rast u Makedoniji, kao i izuzetno hladna zima u Srbiji.

“Tokom perioda 2017-2019. godine, predviđen je rast crnogorske ekonomije u proseku za 3,2 odsto. Brzina rasta biće određena adekvatnošću makroekonomskog upravljanja i sprovođenjem reformi u cilju promocije razvoja privatnog sektora. U tom kontekstu, pozdravljamo posvećenost Vlade i nedavne aktivnosti da se Crna Gora vrati na održiv makroekonomski put“, kaže Emanuel Salinas, šef kancelarije Svetske banke za Crnu Goru.

Ekonomski rast, zajedno sa otvaranjem novih radnih mesta, takođe je doprineo padu stope siromaštva u regionu. Stopa od 23,6 procenata je predviđena stopa za 2017 godinu i za puni procentni poen je niža nego pre godinu dana – što podrazumeva da je oko 124.000 ljudi izbeglo siromaštvo ove godine.

“Ohrabrujuće je primetiti da se zapošljavanje, skoro deceniju nakon globalne finansijske krize, konačno oporavilo i vratilo na nivo pre krize u većem delu regiona. Sada je za zemlje zapadnog Balkana bitnije nego ikada da održe reformski zamah, da se stvaraju mogućnosti i poboljša životni standard za sve građane zapadnog Balkana”, kaže Linda Van Gelder, direktor Svetske banke za zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.