Vesti -

Alarmantno: Sve skače i 100%

Zagreb -- Jak prolećni mraz u aprilu, potom višemesečna suša, nikad brojniji i razorniji požari, poplave u Hrvatskoj, dovešće do skoka cena voća i povrća i do 100 odsto.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sve ove prirodne nepogode koje su se nizale u Hrvatskoj dale su 2017. godini neslavnu titulu godine elementarnih nepogoda.

Jesen “podvlači crtu” ispod takve godine u kojoj je proizvodnja hrane, fabrika na otvorenom, platila danak umanjenim rodom i njegovom nestašicom.

Reakcija na to je podizanje cena, a tu je i poskupljenje struje. Strah od viših cena je opravdan i već je vidljiv na pijacama i u trgovačkim centrima. Značajan skok cena najavljuju voćari, povrtari i drugi proizvođači, i do 100 odsto, piše Glas Slavonije.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) kažu kako će preživeti poljoprivrednici s puno kultura zasejanih “pomalo” jer će negde gubiti, negde dobiti, pa će s raznovrsnošću kultura anulirati gubitke.

Međutim, stradali su oni sa specijalizovanim proizvodnjama, oslonjenima na jednu kulturu na veliko – najviše oni koji su sejali soju, kukuruz i šećernu repu, čiji su prinosi, procenjuje šef HPK-a Matija Brlošić, stradali i do 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.