Vesti -

Todorić otvorio dušu: Sve se ruši

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić prvi put se obratio javnosti posle, kako je naveo, najvećeg skandala u istoriji Hrvatske, s namerom da odgovori na svako pitanje.

Izvor: B92
Podeli
screenshot
screenshot

On je optužio rukovodstvo Hrvatske da je, po unapred pripremljenom planu, htelo da prikaže Agrokor kao slučaj Parmalata.

“Umesto činjenica i istine, sugerisali su da su u Agrokoru otuđene ogromne sume novca. Danas, sedam meseci kasnije, nema slučaja Parmalat. Cilj takvog delovanja najviših zvaničnika Vlade i Sabora, kroz direktni politički intervencionizam, bio je donošenje neustavnog zakona Lex Agrokor i nacionalizacija privatne imovine, a ovakav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabeležen u savremenoj Europi. Ja i Uprava Agrokora potpisali smo aktivaciju zakona, a sada posebno naglašavam, pod ucenom, prisilom, pretnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem“, naveo je Todorić.

Dalje ističe da je Agrokor gradio mostove tamo gde su drugi rušili.

“Ulagali smo milijarde - kako u Hrvatsku, tako i u susedne zemlje, opremali ljude najmodernijim znanjima i tehnologijama. Gde su političari svojim nedelovanjem i neznanjem raseljavali stanovnike, mi smo stvarali pretpostavke za ostanak i prosperitet uspešnih i zadovoljnih ljudi, svojih na svome. U našem ambicioznom razvoju, uvek smo se, kao i brojne druge kompanije, naročito u zemljama u tranziciji, susretali s izazovima. Međutim, uvek smo ih i uspešno rešavali. Početkom 2017. g niti jedan vanredni događaj nije bio prisutan u poslovanju Agrokora. Naprotiv, stajali smo bolje nego ranije i imali velike perspektive“, dodao je.

Todorić je istakao da su njegovi rezultati merljivi, a merljivi su i rezultati vanredne uprave koja danas upravlja otetom kompanijom.

“Pod vanrednom upravom značajan deo Agrokorove imovine je blokiran i izgubljena je kontrola nad delom operacija u susednim zemljama. Protiv Agrokora su pokrenute brojne sudske tužbe koje prete ukupnoj stabilnosti i održivosti kompanije. Prihod je pao za otprilike 20% , a sinergije, u koje su uložene, a i koje vrede milijarde, se uništavaju. Vanredna uprava dobavljače tretira nejednako. Agrokor je opterećen nepotrebnim i nelegalnim kreditom, koji su za sebe dizajnirali strvinarski fondovi, a založena je i sva ključna strateška imovina, i to trustu Madison Pacific ltd sa sedištem u Hong Kongu. Ako se ovakvo stanje nastavi svi će poverioci, osim Ramljakovih povlaštenih fondova, njemu bliskih dobavljača, partnera, savetnika i saradnika izgubiti ogromne vrednosti. To je prava istina. Sve ostalo su laži i obmane vanredne uprave i njenih političkih sponzora, što će budućnost i činjenice vrlo brzo pokazati“, naveo je.

Potom se osvrnuo i na ulogu države.

“U trenutku kada je Agrokor napadnut najprljavijom političkom i medijskom kampanjom u istoriji naše zemlje, Vlada Republike Hrvatske nije, kao što to čine vlade svih svetskih država, od SAD-a do Nemačke, nije podržala svoje ključne industrije i najvećeg poduzetnika. Naprotiv, Vlada je bila ključni učesnik te kampanje i sprovodilac protivustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će, uveravam vas (pokazatće vreme), po posledicama za hrvatsku privredu i industriju biti ravna veleizdaji. Danas se kula od karata, koju su lažima izgradili Martina Dalić, Ante Ramljak i njihovi partneri i pomagači, ruši. Ostaju još bilansi Agrokora i njegovih društava u kojima vanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom konstrukcijama i pritiscima omogućuje ljudima iz fonda Knigthead da direktno upravljaju i manipuliraju bilansima. To čine kako bi stvorili pretpostavke za sticanje stotina miliona evra nepripadajuće finansijske koristi. Agrokorove milijarde zaista su izgubljene, ali ne mojom, niti krivnjom mojih saradnika, nego vladinim aktivnostima uoči i nakon donošenja Lex Agrokora. O tome ću uskoro javno govoriti“, najavio je.

Takođe, Todorić je istakao da će se građani Hrvatske i regiona uveriti da je nacionalizacija Agrokora politički projekat koji je u suprotnosti sa interesima Hrvatske.

“Vladinom odlukom o nacionalizaciji Agrokora prouzročene su dalekosežne privredne i finansijske štete koje se već mere u milijardama kuna. Uništava se industrija i njena tržišna pozicija u Evropskoj uniji. Hrvatska i regija pritom gube sinergijske učinke u EU. Takve odluke Vlade Republike Hrvatske zemlju su uvukle u poziciju visokog društvenog i političkog rizika za što neće moći izbeći odgovornost jer iza svakog protivpravnog otimanja, iza svakog kriminala, uvek stoje pojedinci s konkretnim imenima i prezimenima. Stoga ću u narednom vremenu, a u cilju zaštite vrednosti ulaganja u Agrokor, radnih mesta i privreda država u kojima poslujemo te svih naših deoničara, pokrenuti sve pravne radnje koje su mi na raspolaganju, kako u Hrvatskoj, tako i pred međunarodnim telima. Pritom ću javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora, a koja je stvarni razlog donošenja neustavnog Lex Agrokora“, zaključio je Todorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.