Vesti -

Hrvati odoše iz zemlje, uvoze radnike i za grožđe

Nakon letnje ponude sezonskih poslova, vreme je za jesenju ponudu, koja uključuje rad u poljima, vinogradima i voćnjacima.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

I dok Hrvati odlaze u inostranstvo u potragu za poslom, pelješki vinogradari berače grožđa uvoze iz Evrope.

Vinari s Pelješca žale se kako nemaju dovoljan broj radnika i kako niko iz šireg područja Dalmacije ne želi da dođe da radi. Iako se za jedan dan berbe na Dingaču može zaraditi i do 400 kuna (60 evra), na padinama Dingača grožđe beru sami Pelješčani koji pomažu jedni drugima.

“Nema radnika, što ću vam kazati… Mučimo se kako znamo”, rekao je vinogradar Alenko Radović, koji je svoje grožđe na Dingaču otrgao uz pomoć uvoznih berača iz Francuske, s kojima je vrlo zadovoljan, kao i s idejom da se berače traži u zemljama Evropske unije, piše "Slobodna Dalmacija".

Francuzi su na Pelješac došli nakon što su videli oglas da lokalni vinogradari traže pomoć pri berbi. S obzirom na to da nisu mogli pronaći domaće radnike, vinogradari su objavili međunarodni oglas koji je došao i do ova dva Francuza.

Vincent Gibot i Mikael Canut na Pelješac su došli iz Marselja, a već desetak dana vredno beru grožđe na Dingaču. Zauzvrat imaju stan, hranu i pristojnu dnevnicu od 300 kuna (40 evra). Kažu da im je ovo aktivan odmor i veoma su zadovoljni.

“Uživamo u berbi grožđa. Kad je loše vreme, odmaramo, a uspeli smo se i okupati na obližnjim plažama”, rekli su.

Otkrili su da im je ovo prvi susret s berbom grožđa, da to dosad nikad nisu radili, ali se jako dobro snalaze u lozi. Na Pelješcu će ostati još nekoliko dana, a onda se vraćaju u Francusku. Lokalnim su vinogradarima obećali da će se sledeće godine vratiti te da će sa sobom dovesti još pomagača.

“Dovest ćemo još desetak prijatelja u berbu grožđa. Ovde je lepo. Ljudi su krasni i dobro su nas primili”, rekli su.

“Ma, što ću vam pričati. Lani su mi bili radnici iz Ploča. Hoće-neće… Malo bi radili pa malo ne bi. Svakako imamo problem s radnom snagu. A Francuzi na neki način uvode nove trendove na Pelješcu. Aktivan odmor, berba grožđa, kupanje u slobodno vreme. Spoj ugodnog i korisnog”, rekao je vinogradar Alenko Radović.

“Momci vredno rade. Olakšica je što za njih ne trebaju nikakvi dodatni papiri. Zvala sam policiju i rekli su mi da do tri meseca boravka ne trebamo ništa prijavljivati. To je dogovor Evropske unije i Hrvatske o slobodnom kretanju radnika”, rekla je zadovoljna Marija Mrgudić, vinogradarka od koje je zapravo i potekla ideja o uvozu radne snage iz zemalja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.