Vesti -

"Ako ide 'mama' u stečaj, ide i 'ćerka' u stečaj"

Koncern Agrokor će otići u stečaj sledeće godine, smatra gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Izvor: Tanjug, Magazin Biznis
Podeli
Foto: Youtube, screenshot
Foto: Youtube, screenshot

Na pitanje kako će u svemu proći slovenačke, a kako srpske firme, Janković je naznačio da tu nema dobrog rešenja. "Ako ide "mama" u stečaj, ide i "ćerka" u stečaj. Ko god priča da se tu nešto može spasiti, pogrešno je. Jer, svi poslovi koji se rade godinu dana pre stečaja, nevažeći su", navodi on.

Dodaje da je jedino rešenje da se 50 odsto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se sa tim dokapitalizuje Agrokor.

"Po mojoj oceni, kraj će biti loš - Agrokor će otići u stečaj sledeće godine, Lex Agrokor ne može da deluje. To je isto kao da su Grci rekli - mi ne priznajemo stare dugove, hajde sad da krenemo iz početka", rekao je Janković za Magazin Biznis.

Podseća da je govorio da će "Lex Agrokor" pasti pred evropskim sudovima.

"I Sberbanka je prva počela da ga ruši", kaže gradonačelnik Ljubljane, koji smatra da je važno i pitanje vlasništva, te da se ta firma Ivici Todoriću ne može oduzeti, jer je vlasnik.

Prema njegovom mišljenju, jedino rešenje za Agrokor je da se 50 odsto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se sa tim ta kompanija dokapitalizuje. U tom slučaju, navodi, Todorić bi možda ostao vlasnik jedan odsto Agrokora.

"Na primer, banke od svojih potraživanja, od četiri milijarde evra kredita, u kapital pretvore dve milijarde i time steknu vlasništvo u Agrokoru, a na ostali dug da snize kamatu na dva do tri odsto. Dobavljači bi dobili plaćeno 50 odsto svojih potraživanja, za 50 odsto bi dobili akcije", rekao je Janković.

Međutim, upozorava, da bi važno bilo da na čelo firme dođe neko ko zna dobro da vodi taj posao, održi sistem, pa da se postepeno podiže vrednost akcija.

"Poverioci bi svoje pare nazad dobili kroz povećanje vrednosti akcija Agrokora, odnosno kroz prodaju tih akcija. To je jedini način", poručio je Janković. Kako je rekao, to je jedini način da se izbegne stečaj Agrokora, ali smatra da se, nažalost, to neće dogoditi. Mišljenja je da će se izabrati opcija stečaja i prodaja Agrokora po delovima.

"Najgora opcija je upravo prodaja delova kompanije, na primer, da se proda Merkator Beograd. Bolje bi bilo da se Agrokor prodaje kao ceo sistem", naveo je gradonačelnik Ljubljane, koji je svojevremeno bio direktor najjačeg trgovinskog lanaca u regionu, Merkatora, koji je sada deo Agrokora.

Upitan koliko će stečaj Agrokora pogoditi privredu regiona, Janković kaže da je prednost što će te firme raditi i u stečaju i što se fabrike neće zatvarati.

"Najgore je što će 60.000 zaposlenih živeti i raditi godinu-dve u velikoj nervozi i nesigurnosti oko toga šta će biti sa firmom i sa njima, da li će zadržati posao", zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.