Vesti -

Njihovi u Švajcarskoj, Srbi bi došli ali ne smeju

Vreme kada su se hrvatski poljoprivrednici slepo držali tradicionalne proizvodnje, poput gajenja pšenice, prošlo je.

Izvor: Glas Slavonije
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovogodišnja berba pokazala je nikad ogoljeniju istinu o velikom nedostatku radne snage, u voćnjacima, zbog čega voćari vape za beračima.

Potonji tvrde da im je cena branja preniska – oko 17 kuna za sat rada, dok voćari poručuju da više od toga ne mogu dati. Šta vredi što je država sezonski rad u poljoprivredi regulisala vaučerima kada voćnjaci zjape prazni, radna snaga sliva se tamo gde je bolja cena rada - u inostranstvo.

Predsednik klastera Slavonska jabuka Stjepan Zorić kaže da je na istoku Hrvatske sve izraženiji problem nedostatak berača voća i niko više ne njeguje kult domaćih sezonskih radova u polju kao nekad.

“Ovaj je problem najvjerovatnije zbog iseljavanja posebno došao do izražaja ove godine te na našem području niko od voćara nema dovoljno radne snage. No, mi ćemo ovu godinu nekako progurati jer je “sreća u nesreći” da je podbacio rod jabuka”, ističe Zorić, dok voćar i PR Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković dodaje: “Nema roda, nema ni berača!”

“A što ćemo dogodine? Ove je godine 40 odsto niži rod, ukupna proizvodnja jabuka od oko 60.000 tona, a lani je zbog mraza, koji je poharao severoistočnu Hrvatsku, proizvodnja bila još i niža, samo 50-ak hiljada tona. Ali, godinu pre, u Hrvatskoj je bilo proizvedeno 110.000 tona, što je inače prosečna hrvatska proizvodnja jabuka. Držim da se napokon pitanje nedostatka radne snage u poljoprivredi mora rešiti nekom od mera kao što je bila “stalni sezonac” i slično”, kaže Zorić.

“Mi voćari imamo jako puno upita iz Srbije, iz Bogojeva i Sente, za berbu voća. Da hoću, već sutra bih našao najmanje 20 berača jabuka, ali niko od nas voćara nije spreman rizikovati zbog inspekcije, odnosno jer smo svi od reda legalisti”, navodi Zorić.

Ovo nije slučaj specifičan samo za Hrvatsku. Tako je, kako saznajemo, i u Italiji, gde tradicionalno dolaze berači iz Poljske dok s područja Virovitice odlaze u Švajcarsku brati jabuke za dnevnicu od 500 kuna plus hrana i smeštaj.

Ivković navodi i svoje iskustvo s radnom snagom iz Rumunije. “Pokušao sam tamo naći radnike, ali je još gore nego kod nas, oni koji žele bolji standard otišli su na zapad EU, ne nama”, zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.