Vesti -

Nemci: Kupuje nas "mala Hrvatska" - rađa se kralj

Zagreb -- Najinteresantniji ekonomski sektor ovog leta u Hrvatskoj, osim nezaobilaznog turizma, bio je i sasvim neočekivani deo ekonomije - autobuski prevoz.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zahvaljujući nekoliko velikih transakcija usled jake konsolidacije s jedne strane i strukturnim promenama izazvanima velikim tehnološkim promenama s druge strane, hrvatsko tržište autobuskih prevoznika ovoga leta je bilo poprilično užareno.

Tako je prevoz putnika postao biznis oko koga se vodi pravi mali rat, pa Hrvati sa nestrpljenjem očekuju da vide ko će biti novi kralj autobusa.

Prvo je prošlog četvrtka objavljeno da je nemačkog autobuskog prevoznika Dojče turing (Deutsche Touring) kupila grupacija Globtur Međugorje, a potom je Ariva, deo Dojče bana (Deutsche Bahna), izvestila da je preuzela hrvatsku Autotrans grupu.

Upravo su hercegovački Globtur, nemački div Ariva i hrvatski Čazmatrans izbili na površinu kao trenutni glavni igrači drumskog prevoza putnika u Hrvatskoj.

Nakon što je stekla udeo od 78,34 odsto Autotransa, glavnu reč, čini se, vodiće Arrva dojče ban.

Prema informacijama Agencije za zaštitu tržišnog takmičenja koja im je odobrila koncentraciju, Ariva je ovom akvizicijom došla do tržišnog udela koji se kreće između 20 i 25 posto. Iz agencije su ocenili da koncentracija neće imati znatnijih efekata ni na tržištu obavljanja stanične delatnosti, iako će Ariva upravljati s čak 16 stanica.

Ovim pripajanjem Arriva je dodala mrežu 7 autobuskih kompanija koje su delom Autotrans grupe, sa više od 500 linija u domaćem i međunarodnom prevozu. Ova kompanija na hrvatskom tržištu autobusa prisutna je od maja 2013. godine, kada su preuzeli Panturista. Do sada je Panturist bio deo francuske međunarodne korporacije Veoia transport.

Ulaganje Arive u Hrvatsku, istakli su, deo je njihove strategije širenja širom Evrope.

S druge strane, u kupovinu su se “bacile" i susedne kompanije. Druga velika kompanija koja je vredna pomena je kompanija Globtur iz Međugorja, koja je pre četiri godine od stečaja spasla kompaniju Kroacija bus. Sada, iz istog scenarija, odlučili su da spasu najstariju nemačku autobusnu kompaniju Dojče turing.

Da će posle 1. septembra doći do ovog preuzimanja prvi je objavio list Frankfurter Allemajne cajtung, uz objašnjenje kako nije uobičajeno da kompanija iz male Hrvatske preuzima nemačku kompaniju. Iako ovo nije uobičajena praksa, to je zamišljena poslovna strategija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.