Vesti -

Mi ni informatiku, a Srbija uvodi programiranje

Dok Hrvatska godinama nije u stanju da uvede informatiku u škole na način koji bi odgovarao 21. veku, zemlje u regionu velikim koracima napreduju po tom pitanju

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nakon što je Crna Gora doslovno prepisala obrazovnu reformu Borisa Jokića, srpska premijerka Ana Brnabić pohvalila se kako će osnovne škole u Srbiji učenike početi da podučavaju programiranju, piše hrvatski portal Indeks.hr.

Kako navode, Brnabićeva je najavila da će srpski školarci učiti programiranje u programskim jezicima Scratch i Python. Taj deo programa biće odrađen u saradnji s fondacijom Petlja, fondaciji koja za cilj ima razvijanje algoritamske pismenosti u Srbiji.

Do najavljene promene doći će već od ove školske godine, kada će učenike petog razreda u Srbiji dočekati tri nova predmeta - fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija, te informatika i računarstvo.

Prema najavama srpskih medija, u okviru informatike i računarstva učenici petih razreda učiće i programiranje, a nastavnici će biti poslati na usavršavanje iz tog područja.

Prema planu i programu, informatika bi trebalo da se sastoji od tri teme: informacijske i komunikacijske tehnologije, digitalne pismenosti i računarstva.

Učenici će kroz program razvijati znanja na području računarskih sistema, objekata u računarstvu i oblikovanju istih te uvoda u programiranje. Na kraju programa trebalo bi da imaju kompetencije izrade jednostavnih računarskih programa, kreiranih u vizuelnim programskim jezicima, piše hrvatski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.