Vesti -

Komšije dočekuju sve više turista: Ovo je biser

Tuzla -- Na području Tuzlanskog kantona beleže se pozitivni rezultati u oblasti turizma, kao i u ukupnom turističkom prometu.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

U prvoj polovini 2017. godine Tuzlanski kanton je posetilo 20.220 turista koji su ostvarili 52.701 noćenje, što predstavlja povećanje broja noćenja za 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a povećan je broj poseta stranih turista ovom kantonu, naročito tokom letnje sezone.

Vršilac dužnosti direktora Turističke zajednice TK Miralem Mešković istakao je da je grad Tuzla prva turistička destinacija na području TK po svim parametrima, koji se odnose na smeštajne kapacitete i koji se mere ostvarivanjem ukupnog turističkog prometa. Najveći “biser turizma” je kompleks Panonskih jezera u ovom gradu.

U Tuzli je ostvareno oko 50 odsto noćenja od ukupnog broja, a značajno mesto zauzima i opština Gradačac.

Po Meškovićevim rečima, ostale opštine takođe imaju svoju ulogu u kreiranju ukupne turističke ponude, a turisti se interesuju i posećuju prirodno nasleđe, jezera i sakralne objekte svih konfesija.

Pored povećanja broja poseta i noćenja, na području ovog kantona u stalnom porastu je i potrošnja u turizmu i ugostiteljstvu.

Mešković ističe da se na najmnogoljudnijem kantonu godišnje u proseku ostvari oko 23 miliona KM potrošnje, u turizmu i ugostiteljstvu, s tendencijom da se taj iznos udvostruči, imajući u vidu postojeće turističke potencijale.

Navodi da je razvoju turizma na području TK doprinela i ekspanzija Međunarodnog aerodroma Tuzla, ali i Panonska jezera u Tuzli, dadavši da kroz tuzlanski aerodrom godišnje prođe oko 300.000 putnika, te da na godišnjem nivou tuzlanskan “slana jezera“ poseti više od 200.000 ljudi.

Razvoj turizma posebno zahvaljujući posetama turista tokom letnje sezone doprinosi razvoju turističke privrede, a samim time generiše i ukupnu privredu Tuzlanskog kantona.

Evidentno je da je izuzetno veća potrošnja u segmentu ugostiteljstva, odnosno, tzv. usluge hrane i pića u toku letnje turističke sezone, kaže Mešković, dodavši da se beleži povećanje prodaje nafte i naftnih derivata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.