Vesti -

U Srbiji grade, Hrvati se hvale: Zbog nas menjaju

Zagreb -- Lidl je sa više od 90 prodavnica na frekventnim mestima širom Hrvatske i 4 milijarde kuna godišnjeg prometa postao drugi maloprodajni lanac u Hrvatskoj.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Pre nego što su došli u Hrvatsku, u svakoj zemlji gde su imali prodavnice na Lidlovim policama je bilo 800 proizvoda sopstvene robne marke. Tek je u Hrvatskoj Lidl prvi put dodao 400 domaćih proizvoda, pa sad sličnu poslovnu politiku primenjuju i u drugim zemljama.

I pre pada Agrokora postao je drugi najveći trgovinski maloprodajni lanac u Hrvatskoj, i osmo najveće preduzeće u državi.

To su ovih dana otkrili Finini poslovni rezultati za prošlu godinu, koji su tu kompaniju označili kao najveću brzorastuću veliku kompaniju u zemlji.

Zadnjih šest godina Lidl je povećavao prodaju 10 do 20 odsto godišnje, te je jedini u taj branši od 2010. udvostručio prihod, pretekao mnoge, a u velikom naletu “diše za vratom” posrnulom Konzumu.

Uoči sloma Agrokora, Konzum je godišnje prihodovao nešto manje od 15 milijardi kuna, međutim značajan deo nekadašnjih Konzumovih prihoda verovatno se već preliva konkurentskim lancima, među kojima je upravo Lidl, godinama najprodorniji trgovac.

Konsultant Dragan Munjiza veruje da će Lidl, sa sestrinskim Kaufland, za tri godine prodavati više robe nego Konzum, ako taj lanac opstane do 2019.

Trgovački lanci koji prodaju sopstvene robne marke velika su novost u tranzicionim zemljama, gde uspevaju da preteknu konkurente koji se obraćaju zahtevnijim kupcima veće kupovne moći.

Konzumu će prihodi ove godine pasti na nekih 9 milijardi kuna.

Za hrvatske prilike, Lidl je poslovni gigant jer su mu prihodi jedan i po put veći od godišnjeg BDP-a Hrvatske.

Jeftine robne marke bile su okosnica Lidlovog tržišnog uspeha u 20. veku, međutim i ta politika Lidla se nakon iskustva u Hrvatskoj menja.

Kad je 2006. godine dolazio u Hrvatsku, Lidlu su prognozirali da će možda zauzeti dvadeseti deo tržišnog kolača (oko 5 odsto tržišta), međutim AZTN navodi da mu se tržišni udeo sad kreće između 10 i 20 odsto.

Tek je u Hrvatskoj nemački gigant napravio pomak u odnosu na tradicionalnu politiku jeftino i jednostavno opremljenih dućana, pa je nedavno u Zagrebu, Medulinu, Crikvenici i Krku otvorio prve “našminkane” centre u kojima kupce mami i ugođajem.

Novi koncept gradnje i dizajna postaje okosnica daljeg Lidlovog širenja po svetu, ali i Jadranu, a kako su shvatili da su hrvatski kupci osetljivi na domaće proizvode počeli su da ih sve više i više nude i na svojim policama.

Kako piše Večernji list, Munjiza kaže da Hrvatska u mnogo čemu predstavlja prekretnicu za nemačkog giganta.

U Hrvatskoj se sada očekuje da će Lidl i dalje rasti u Hrvatskoj, posebno sada kada je Konzum u specifičnoj situaciji i kada je u toku preslaganje tržišta - komentariše Damir Anić s Ekonomskog instituta Zagreb.

Munjiza dodaje da je Lidlova prodavnicu u Puli najprofitabilnija prodavnica unutar te nemačke grupacije, na čiju je novu poslovnu politiku mala Hrvatska uticala više od bilo koje druge zemlje, a Lidl je nedavno iznenadio i kreditom koji je dao Puli za uređenje infrastrukture.

Podsetimo, izgradnja objekta Lidla u Zrenjaninu, u neposrednoj blizini glavne autobuske stanice je završen, međutim, nijedan objekat ovog trgovačkog giganta u Srbiji neće biti otvoren pre 2018. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.