Vesti -

Agrokor na dno vuče još jednog domaćeg diva

Zagreb -- Među kompanijama koje su se "zaigrale" u kreditiranju Agrokora, a potom ostale bez mogućnosti brze naplate duga, jeste i kompanija Nexus ulaganje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ova kompanija je u vlasništvu fonda Nexus FGS za ekonomsku saradnju, čiji je ulagač i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), piše zagrebački Jutarnji list.

Kompanija Nexus ulaganje je u septembru-oktobru 2016. godine koncernu dala kratkoročni kredit od blizu 40 miliona kuna (5,4 miliona evra), a potom zbog kolapsa Agrokora ostala bez brze mogućnosti naplate tih sredstava, pa se čini da je i HBOR izgubio deo investiranog novca, navodi se u tekstu.

Na pitanje zbog čega je Nexus ulaganje kreditiralo Agrokor, Marko Makek, član uprave te kompanije, objasnio je da je Nexus ulaganje dokapitalizovalo preduzeće "Zagreb-Montaža" u septembru 2016. sa iznosom od 32 miliona kuna (4,3 miliona evra) čime postalo vlasnik 51 odsto tog preduzeća.

"Pošto u trenutku kada su sredstva plasirana Agrokoru kao kratkoročna pozajmica (oktobar 2016.) nije postojala potreba za dodatnim sredstvima u preduzeću 'Zagreb-Montaža', navedena kratkoročna pozajmica je predstavljala klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti Nexus ulaganja”, naveo je Makek.

Iako je Nexus imao kolateral za taj kredit, koji je vredeo znatno više od potraživanja, zbog pokretanja postupka 'lex Agrokor' nisu stigli da zaplenom naplate svoja sredstva, dodaje Jutarnji list.

Potpredsednica hrvatske vlade i ministarka privrede Martina Dalić je ocenila danas da je Nexus samo jedan od primera koji "pokazuju nezdrave, neprimerene i nejasne poslovne prakse koje je u svom finansiranju primenjivao koncern u vreme Uprave Ivice Todorića i koje su ustvari dovele do stečaja Agrokora", dodajući da slična otkrića očekuje i u budućnosti.

"Mislim da će vreme pred nama doneti još neke druge primere koji će pokazati šta je, kako i na koji način Agrokor poslovao i kako je ustvari i zbog čega došao na rub stečaja", rekla je Dalić, prenosi portal Seebiz.

Ona je navela da nije na Vladi da ispituje i istražuje ko je, kada, gde i kako finansirao Agrokor, već očekuje od institucija kao što su Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA), Državno tužilaštvo i druge nadzorne revizorske institucije, da u skladu sa svojim mandatima razjasne i otkriju da li su te prakse bile u skladu sa zakonom.

Na pitanje da li smatra da u HBOR-u postoji loša kontrola, s obzirom na to da su procurile informacije da su Agrokoru dodelili još jedan kredit preko "Zagreb-montaže", Dalić je poručila da takva pitanja treba da se upute Upravi HBOR-a, navodi Seebiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.