Vesti -

Građani se bune - oporezivanje sa 22 na 75 EUR

Podgorica -- Ministarstvo finansija Crne Gore pristalo je da poveća vrednost pošiljki iz uvoza koje će se oporezovati, sa prvobitnih 22 na 75 evra.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je saopštio generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem, Novo Radović.

Prvobitno je, Predlogom izmena zakona o porezu na dodatu vrednost PDV, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predloženo da se smanji granična vrednost za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV, sa sadašnjih 150 na 22 evra.

Zbog toga su građani pokrenuli peticiju, ističući da će ovaj član Predloga Zakona direktno uticati na standard i kupovnu moć građana Crne Gore koji naručuju raznovrsnu robu putem onlajn trgovine.

Radović je, na sednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ocenio da je granica od 22 evra ipak radikalno sniženje i da bi bila dobra mera da to bude 75 evra.

Na pitanje zašto je prvobitno bila određena granica od 22 evra na male pošiljke, Radović je odgovorio da su se u Ministarstvu finansija rukovodili velikim brojem tih pošiljki.

“Prema podacima Pošte Crne Gore, u prošloj godini je bilo 319.000 pošiljki, tako da smatramo da taj iznos ne treba da prođe neoporezivo. Srbija i Bosna i Hercegovina imaju limit od 50 evra, a Hrvatska i Makedonija od 22 evra. S obzirom da smo mi imali iznos od 150 evra, dobro je da polako idemo ka tome smanjenju, pa bi 75 evra bila polovina toga i to je prihvatljivo, ako se i poslanici slažu“, rekao je Radović.

Predsednik Odbora, Vujica Lazović, kazao je da bi taj predlog formulisali kao amandman Odbora, koji bi predlagač usvojio i on bi postao sastavni deo teksta zakona.

Odbor je danas raspravljao o Predlogu fiskalne strategije Crne Gore do 2020. godine, o predloženim izmenama i dopunama Zakona o PDV-u i o akcizama i predložio Skupštini da usvoji te pravne akte.

Radović je kazao da se, kada su u pitanju izmene i dopune Zakona o PDV-u, osnovna izmena odnosi na povećanje stope sa 19 odsto na 21 odsto, koja bi se primjenjivala od 1. januara.

“Po tom osnovu procenjen je prihod na godišnjem nivou od oko 43 miliona evra, u cilju stabilizaicje javnih finansija. Predviđeno je povećanje samo opšte stope, a zadržava se osnovna i na taj način se štiti životni standard građana“, rekao je Radović.

On smatra da povećanje stope ne narušava konkurentnost Crne Gore.

Značajno više stope su, kako je kazao Radović, u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Grčkoj.

On je saopštio i da su predviđene izmene akciznih stopa kod proizvoda koji ne utiču direktno na standard građana, a to su duvanski proizvodi, etil alkohol i gazirana voda sa dodatkom šećera. Novina je da se uvodi i novi akcizni proizvod – ugalj, na koji bi se akciza plaćala od 1. januara 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.