Vesti -

Hrvatski ponos tone - "bombastičan gubitak"

Zagreb -- Gubitak Agrokora u prošloj godini, prema prvim nezvaničnim procenama dobro upućenih krugova, mogao bi da iznosi od 1,6 do 2 milijarde evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prinudni upravnik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je da će vanredna revizija u Agrokoru iznedriti drastična iznenađenja u smislu ispravaka vrednosti.

Konačni zvanični rezultati revizije poslovanja koncerna, koju radi revizorska kuća PrajsvoterhausKupers (PWC), biće poznati u septermbru ove godine, dok se rezultati poslovanja kompanija listiranih na berzi očekuju krajem ovog meseca, a svi ostali poslovni izveštaji preduzeća, uključujući i za Konzum, biće objavljeni tokom avgusta, piše zagrebački Jutarnji list.

Prema nezvaničnim informacijama Jutarnjeg lista, gubitak Agrokora u prošloj godini ukupno iznosi čak 20 milijardi kuna (2,7 milijardi evra), međutim, kada se otpišu međusobna potraživanja kompanija unutar koncerna i izvrše drugi računovodstveni otpisi, gubitak bi mogao da iznosi od 12 do 15 milijardi kuna.

Koliko se može saznati, iskazani gubitak delom će se pokriti iz zadržane dobiti Agrokorovih kompanija tokom prethodnih godina, i na račun vrednosti kapitala.

Mada se očekivalo da će revizija poslovanja na kraju pokazati gubitak, iznos koji se spominje ipak je iznenadujuće veliki, posebno ako se ima u vidu da je Agrokor, prema prvobitnom izveštaju, koji je potpisala revizorska kuća "Bejker i Tili", u prvih devet meseci 2016. imao dobit od gotovo 400 miliona kuna (54 miliona evra), navodi Jutarnji.

Međutim, reč je o temeljnoj revalorizaciji i usklađivanju bilansa, pri čemu je PWC verovatno obuhvatio i poslovanje Agrokora u prethodnim godinama radi sagledavanja celokupne poslovne slike u 2016. godini.

Zato je moguće da se delom radi o “kumulativnom” gubitku i iz drugih godina.

U 2015. godini, Agrokor je službeno prijavio dobit od 1,2 milijarde kuna, a ako je u 2016. gubitak bio na nivou reda veličine od desetak milijardi kuna, čini se logičnim da je i prethodnih godina bilo značajnih šminkanja poslovnog bilansa, ocenjuje se u tekstu.

Postavljajući pitanje šta bi objava tako bombastičnog gubitka mogla da znači za sam proces finansijskog i poslovnog restrukturiranja Agrokora, Jutarnji piše da u poslovnim krugovima kažu da ne treba očekivati nikakve potrese, jer se radi samo o knjigovodstvenom sređivanju stanja u koncernu.

Ono što će biti ključno u narednim mesecima jeste postizanje nagodbe između poverilaca i budućnost kompanija iz sastava Agrokora.

Pored konsolidovanog gubitka, najesen će, kako se dodaje, biti poznata i ukupna vrednost potraživanja, a očekuje se i formiranje stalnog veća poverilaca, i konačno, postizanje nagodbe.

"Nezadovoljstvo razvojem događaja dosad je jedino glasno demonstrirala Sberbanka, ali poslednjih nedelja, čini se, i ta se ruska banka odlučila za rad u tišini. Iz Agrokora poručuju da se s tom bankom 'bez presinga i s puno dobre volje' razgovara i traži mogućnost dogovora oko učešća u roll-up kreditu", piše u tekstu.

Mada se iz "lex Agrokora" moglo iščitati da nagodba neće biti moguća bez tako važnog poverioca, koji drži polovinu bankarskih potraživanja, prema nezvaničnim informacijama, to ipak nije tako, napominje Jutarnji list.

"Ako Sberbanka i digne ruku protiv, nagodba će moći da se izglasa. U tom slučaju preostaje joj tužba, verovatno protiv države. Kako je postizanje nagodbe od presudnog značaja za uspeh celog procesa, sadašnje procene govore da bi ona mogla uspeti", navodi se u tekstu.

Dalje se dodaje da najveći problem ostaje Konzum za koji još uvek nema jasnog smera, pa je vrlo upitno i koliki će se prihodi ostvariti prodajom tog segmenta poslovanja.

"Postoje različite ideje oko toga šta učiniti sa segmentom maloprodaje, ne samo u Hrvatskoj nego na nivou celog regiona, ukljucujuci i dovođenje novog kupca, ali njihova razrada tek se očekuje. Ono što je sigurno, vreme Konzumu ne ide u prilog", zaključuje Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.