Vesti -

Evropa zgrožena, ali Hrvati već pune džepove

Zagreb -- Promet na auto-putevima kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) tokom proteklog vikenda porastao je u odnosu na uporedivi lanjski vikend za 4 odsto

Izvor: Tportal
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Podsetimo, evropski mediji su mahom preneli vest i poziv hrvatskog portala Indeks na bojkot hrvatskih auto-puteva zbog povećanja cene putarina i do 50 odsto.

Prihod od putarina povećan je za 17,8 posto, a rast prihoda od 14,3 odsto registrovan je i na Auto-putu Rijeka – Zagreb.

Od 1. jula do kraja septembra na tim auto-putevima je na snazi povećana cena putarina od 10 odsto.

Sezonsko povećanje cena usledilo je nakon što su ti koncesionari početkom aprila povećali cene putarina za prosečnih 4,4 odsto, u zavisnosti od deonice. To, uz rast prometa, utiče na prihod od putarina.

Na auto-putevima u nadležnosti HAC-a protekloga vikenda je evidentirano 634.246 vozila i naplaćena putarina u iznosu od 35,5 miliona kuna bez PDV-a, saopštili su iz HAC-a.

U uporedivom vikendu prošle godine zabeleženo je 609.601 vozilo i naplaćena putarina u iznosu od 30,1 milion kuna bez PDV-a.

Tako je promet vozila porastao za 4 odsto, a prihod od naplaćene putarine za 17,8 odsto u odnosu na isti vikend prošle godine.

Po podacima Auto-puta Rijeka-Zagreb, na auto-putevima tog koncesionara i mostu Krk protekli je vikend, od 21. do 23. jula, zabeležen promet 314.670 vozila i naplaćena putarina u iznosu od 16,4 miliona kuna bez PDV-a.

U uporedivom vikendu prošle godine (22. do 24. jula) zabeležen je promet od 305.394 vozila, a putarina je naplaćena u iznosu od 14,3 miliona kuna bez PDV-a.

To znači da je broj vozila povećan za 3 odsto, dok je prihod od putarina porastao 14,3 odsto.

Na auto-putu Zagreb - Macelj tokom četvrtog julskog vikenda evidentiran je promet 108.256 vozila, što je pad u odnosu na uporedivi vikend prošle godine za 2.312 vozila ili 2,1 odsto.

Istarskim ipsilonom proteklog vikenda je prometovalo 158.194 vozila, što je 0,3 odsto manje nego u lanjskom uporedivom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.