Vesti -

"Po hrvatsko dolaze i iz drugih država"

Prodavnica Euromarket koja se nalazi u njujorškom kvartu Astoria najveća je u državi s ponudom hrvatskih proizvoda.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vlasnik trgovine je Panayiotis Menikou, poreklom s Kipra koji se u Njujork doselio 1980. godine. Kad ne radi u kancelariji, često stane i na blagajnu.

U razgovoru za hrvatski Index Panayiotis otkriva da je Euromarket otvorio pre 20 godina, a tvrdi kako upravo njegova trgovina u ponudi ima najveći broj proizvoda iz Hrvatske.

"Mislim da smo mi najveći uvoznici hrane iz Hrvatske u celom SAD-u. Naravno, imaju je i trgovine i na Zapadnoj obali, kao i ovde u Njujorku, ali mi imamo najširi asortiman.

Naši kupci to znaju pa nam dolaze čak i iz susednih država kao što su Konektikat, Nju Džerzi i Pensilvanija kako bi kupili proizvode koje ne mogu drugde pronaći", rekao nam je Panayiotis.

Pitali smo ga koji je hrvatski proizvod najprodavaniji. "Vegeta", odgovorio je on. Kaže kako je ona najtraženiji artikal, a slede i svi drugi proizvodi poput napolitanki, kafe, čokolina i pašteta.

Njegova poslovna priča počela je još pre 30-ak godina, kad je tokom studija na koledžu u Kvinsu otvorio trgovinu "Cyprus Deli". Tada je došao na ideju da otvori Euromarket jer ga je većina njegovih mušterija ispitivala bi li mogao uvesti proizvode iz njihovih zemalja.

Potom je odlučio da kupi jedan dugo godina zatvoreni prostor i u njega smestiti svoj Euromarket, u kojem je počeo prodavati proizvode iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Poljske i Grčke.

Njegov prvi dućan "Cyprus Deli" bio je poznat po tome što je imao preko 700 vrsta piva. Nakon što je otvorio Euromarket, nastavio je uvoziti strana piva.

Na početku mu nije bilo lako zato što su ljudi trebali saznati za lokaciju jer se ne nalazi u centru grada, ali kaže kako se vest o trgovini proširila pa mu danas dolaze kupci iz drugih država.

U ovom kvartu živi dugi niz godina i ne namerava se preseliti sve dok se, ako to odluči, jednog dana ne vrati na Kipar.

"Ovde mi je sve blizu, do Manhetna stignem za 15 minuta, a zbog velikog broja kafića i restorana u Astoriji se oseti evropski štih", rekao je Panayiotis koji nekoliko puta godišnje odlazi u posetu braći i sestrama na Kipar.

Kaže kako upravo na Kipru planira da otvori još jedan Euromarket, u kojem bi se većinom prodavali proizvodi iz Hrvatske jer tvrdi da su kvalitetni i za njima je velika potražnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.