Vesti -

Tajna naplatnih kućica - čije su ničije pare?

Zagreb -- Zaokružili ste račun na izlazu s autoputa sa 65 na 70 kuna jer vam se nije čekalo da vam radnik vrati ostatak.

Izvor: Tportal
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ili vam je službenik pomogao korisnom informacijom pa ste mu “ostavili za kafu”. Jeste li se ikad zapitali sme li radnik zadržati taj novac?

Odgovor je negativan. Radnici na naplatnim kućicama po pravilu ne bi smeli uzimati ostavljene napojnice, ali sigurno neće ostaviti zarađeni višak koji ostane kada nestrpljivi turista plati u evrima i ne želi da čeka povrat kovanica, kada im se već velikodušno nudi.

U drugim strukama, poput ugostiteljstva, radnici smeju zadržati napojnicu, ali autoputevi su jedini izuzetak. Protiv toga se bore u Nezavisnom putnom indikatu koji vodi Mijat Stanić i koji je za Tportal pojasnio kako je cela priča s njima prilično zbunjujuća i nepoštena za radnike te kako sindikat vodi spor s autoputevima jer smatra da napojnica mora pripasti radniku, iako to aktuelni pravilnik ne dopušta.

“To se često meša s pričama u kojima su pojedinci naplaćivali više nego što su smeli i uzimali novac za sebe. Napojnica je nešto sasvim drugo, to je nagrada za dobar rad. Napojnica se ne sme uzimati, ali sindikat smatra da ona pripada radniku”, rekao je Stanić.

Kaže da se često događa da turisti radnike na naplati često pitaju za smer, za dobar restoran ili smeštaj. “'Radnici na naplati pomažu u svemu, najčešće pokazuju smer i slično, pa često nešto i dobiju. Nije korektno da taj novac onda pripadne kompniji. Radnici nekad dobiju i sokove ili druge darove - šta bi trebalo da rade s tim?”, pita se Stanić.

Prema Stanićevim rečima, napojnice nikome ne predstavljaju veliki problem koliko to čine prevare. Radnik naime može korisniku autoputa naplatiti više i onda taj novac uzeti kao napojnicu.

'To treba regulisati tako da se zna kada je neko dobio nešto za korektan i ljubazan odnos te niko nema moralno pravo uzimati to čoveku. Ako neko vara, to treba sankcionisati. Novim pravilnikom uzimanje napojnice nije dopušteno, ali verovatno je ljudi uzimaju”, rekao je Stanić i dodao kako na terenu rade inspekcije i službe koje rešavaju žalbe korisnika.

“Dogodi se da se korisnici naknadno sete da im je pogrešno vraćen novac. U tom slučaju na teren izlazi komisija koja pregleda snimke i utvrđuje je li došlo do kakvih propusta. Imamo sve tehničke uslove za to, osim na autoputu Rijeka-Zagreb', zaključio je Stanić.

U preduzeću Hrvatski autoputevi kažu da je njihov stav prema ovom problemu o kolikom je iznosima reč i što se događa s eventualnim viškovima novca i kako se raspoređuje, no šturo su nam odgovorili:

“U slučaju da korisnik prilikom plaćanja putarine povratno ne uzme višak novca, taj se iznos prema Pravilniku o obavljanju naplate evidentira u PC blagajnu za to predviđenom opcijom. Sva sredstva koja je blagajnik primio za vreme rada predaje u postupak obračuna, a isti se uplaćuje na račun upravitelja HAC-a i ARZ-a”, kažu u Hrvatskim autocestama i dodaju kako između ostalog služi i za otplate kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.