Vesti -

Todorić sad vapi: Ne čerupajte Agrokor

Ivica Todorić je otkrio svoja tri stava o Agrokoru. Kako je rekao, ne želi previše da istupa u javnost, jer se boji da bi mogao da našteti koncernu.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Agrokor hr
Foto: Agrokor hr

"Želim da Agrokor uspe i podržavam sve koji deluju u tom smislu", rekao je Todorić u intervjuu za Ekpres.

Druga Todorićeva poruka je da uspeh Agrokora podrazumeva da opstane u onom obliku u koji je izrastao u poslednjih nekoliko decenija, dok ga je on vodio i razvijao, s poslovanjem u šest zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska), posebno u maloprodaji, koja mu je i omogućila rast prodaje proizvoda članica koncerna, najviše iz prehrambenog, ali i poljoprivrednog sektora. Za Todorića bi to predstavljalo "uspeh". Uz poslovnu, ta izjava ima političko-ekonomsku dimenziju. Upućena je Vladi te smeru i načinu na koji ona vodi ekonomsku politiku.

"Takav Agrokor je motor hrvatske privrede", dodaje Todorić.

Kao što je poznato, kad je izbio slučaj Agrokor, niz državnih zvaničnika i prigodnih komentatora govorilo je o raspadu Agrokora jer svojom veličinom navodno predstavlja sistemski rizik: ako poklekne Agrokor, pogođeni su svi. Prema Todoriću, reč je o prilici, a ne o riziku.

Osim toga, ovim stavom Todorić na neki način očekuje i da se prizna njegovo delo. Kad je Vlada preuzela Agrokor, deo komentatora upućivao je da se mora sačuvati ono što je u četvrt veka sagrađeno. Posle je taj moment nekako zametnut, no Todorić na njemu insistira. I niz je dobavljača zahtevao opstanak domaćeg prodajnog lanca, iako ih je potpredsednica Vlade donedavno upućivala na to da za svoje proizvode traže druge kupce.

I kao treće, Todorić ističe da je želja da Agrokor uspe (upravo ovakav, sa sinergijama) bila razlog zbog kojeg je odstupio i prepustio Agrokor Vladi. Bilo je očigledno da je praktično do poslednjeg trenutka bio uveren kako može savladati teškoće s kojima se koncern suočio pa je pitanje bilo zašto je odstupio. Okolnosti i sukobi očigledno su vodili u krah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.