Vesti -

Hoćete nekretninu u EU? Ovo su cene

Cene nekretnina u EU i evrozoni u prvom kvartalu porasle su u poređenju s istim periodom prošle godine.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

U Hrvatskoj je zabeležen najveći pad cena među zemljama članicama, pokazao je najnoviji izveštaj Evrostata.

U prvom tromesečju su 2017. cene merene indeksom cena stambenih nekretnina u EU uvećane za 4,5 odsto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pokazao je izveštaj statističke kancelarije.

U evrozoni su cene stambenih nekretnina porasle za četiri odsto na godišnjem nivou.

Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji rast cena zabeležen je u Češkoj, od 12,8 odsto, a slede Litvanija i Letonija, sa rastom od 10,2 odsto, odnosno 10,1 odsto.

Najveći pad cena među zemljama članicama EU zabeležen je u Hrvatskoj, gde su cene u prvom kvartalu 2017. na godišnjem nivou smanjene za 0,4 posto.

Pad cena na godišnjem nivou zabeležila je još samo Italija, gde su cene skliznule 0,1 posto.

Od zemalja u hrvatskom okruženju najveći je rast cena stambenih nekretnina zabeležila Bugarska, od 8,8 odsto, a slede Mađarska, s rastom cena od osam posto, te Slovenija, gde su one uvećane za gotovo šest posto.

U odnosu pak na četvrto tromesečje 2016., cene su na nivou EU porasle za 0,7 posto, pokazalo je izveštaj statističkog ureda.

U hrvatskom su okruženju cene najviše porasle u Mađarskoj, za 1,9 odsto, te u Bugarskoj, za 1,8 odsto, i u Sloveniji za 1,3 odsto.

S druge strane, najizrazitiji pad cena u EU u odnosu na prethodno tromesečje imala je Malta, od 5,4 odsto. Slede Slovačka, sa 2,4-postotnim padom cena, te Kipar, s padom za 1,4 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.