Vesti -

Hrvati besni na turiste: Varvarstvo i nekultura

Letnja festivalska sezona na popularnoj plaži Zrće u Novalji već je počela, a s njom i prvi problemi.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Zbog njih se gradonačelnik Novalje Ante Dabo izvinajva meštanima.

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Grada Novalje objavio je status u kome se okomio na turiste, a posebno na "varvarske i nekulturne" Engleze, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Poštovane sugrađanke i sugrađani, prolazeći ovih dana ulicama našeg grada, obilazeći okolna mesta, slušajući iskustva i doživljaje naših sugrađana i da ne nabrajam dalje, u meni se smenjuju osećaji tuge, gorčine i odgovornosti kao gradonačelnika grada koji je obeščašćen i ponižen varvarizmom i nekulturom značajnog dela mladih gostiju iz Engleske. Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike visoke platežne moći, nikome, pa ni njima, ne daje za pravo da se ponašaju na ovakav način koji domaće stanovnike ostavlja gotovo bespomoćnim pred naletom primitivizma, golotinje, pijanstva koju pokazuju ulicama našeg grada i apartmanima koje iznajmljuju i koriste u našem gradu.

Uprkos činjenici da smo od Direkcije policije dobili značajna pojačanja policije, uprkos zapošljavanju dvadesetak komunalnih redara i jednom broju obezbeđenja kojih koriste i iznajmljuju razne fizičke i pravne osobe na području Grada, stanje reda i bezbednosti ovih je dana ozbiljno ugroženo.

Pitam se kao gradonačelnik, da li se ti isti mladi mogu nekažnjeno ponašati ovako divlje u svojoj zemlji ili bi zbog ovakvog ponašanja bili strogo kažnjeni?

Pre više godina jednom sam rekao da čovek može ostati, ne daj Bože bez zdravlja, posla ili krova nad glavom, ali da je još uvek biće vredno svakog poštovanja, ali kad se dovedemo u situaciju da moguće izgubimo ljudsko dostojanstvo koje nam svima po rođenju pripada, onda se postavlja pitanje kolika je tome cena i da li "njegovo veličanstvo" koje je odštampano na komadu papira a zove se evro, da li ono može zameniti sve one temeljne vrednosti koje smo nasledili od svojih predaka ...

Stoga se kao gradonačelnik izvinjavam svojim sugrađanima koje ovo ponašanje vređa i koji su ogorčeni na sve ovo što ovih dana susrećemo na našim ulicama. Jedino što mogu obećati je da ću se svim silama truditi i boriti za dostojanstvo i ugled našeg grada koji su ozbiljno narušeni ", piše Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, prenose regionalni mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.