Vesti -

Navala na kredite za koje država plaća pola rate

Uslove kreditiranja banke još nisu otkrivale jer će po najpovoljnijim birati partnere, ali kamata ne sme biti veća od 3,75 odsto u prve četiri godine.

Izvor: Večernji list
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Usvojen je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita za prvu nekretninu.

Na sednici Sabora zakon je podržala i opozicija, a građanima koji ispunjavaju uslove omogućiće im se prva četiri godine država platiti pola rate, uz mogućnost produženja tog roka za godinu dana postoji u porodici član sa invaliditetom većim od 50 odsto i za dve godine ako Porodica dobije ili usvoji dete, javlja Večernji list.

Precizne kamate još nisu poznate jer će država sada samo da odabere partnerske banke prema najpovoljnijim ponudama, ali se zna da prva četiri godine kamata ne sme biti veća od 3,75 odsto, a sledeća dva ne sme biti veća od 4,12 odsto. Sigurnost tu stoji. U preostalom vremenu otplata promenjive kamate će se formirati prema tržišnim uslovima, zavisno od kretanja referentnih stopa euribora ili nacionalne referentne stope (NRS).

Banke otkrivaju da su njihovi klijenti već neko vreme zasipali pitanjima o željno iščekivanom programu koji bi trebalo da bude prvi korak u podsticanju mladih da steknu prvu nekretninu, a olakšavaju donošenje odluke o roditeljstvu.

Mera nije idealna: osim što su posle šestogodišnje godine dužnici osuđeni na milost i nemilost tržišta zbog određenog porasta referentnih kamatnih stopa, nisu oslobođeni plaćanja poreza na kupovinu prvog imanja, a nije definisan ni, na primer, krediti mogu biti samo kunski ili kamata fiksna u Ostatku repa, što bi jamčilo veću sigurnost.

Ne, precizirano je da subvencija vredi samo za kupnju stanova ili kuća do 1500 evra vrednosti po kvadratnom metru u starogradnji ili novogradnji. Maksimalna vrednost kredita koju država pomaže je 100.000 evra, a za meru u ovoj godini u budžetu izdvojeno je 17,5 miliona kuna.

Ukoliko se potroši taj iznos, nije jasno da li se i po kojem kriterijumu raditi čekanja za zainteresovane koji nisu bili dovoljno brzi. Banke su uglavnom jako zainteresovane za učešće u programu i ubrzano završavaju ponude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.