Vesti -

Probijaju tunel na auto-putu, nađeno 100 pećina

Podgorica -- U tunelu Vjeternik, jedan od najzahtevnijih objekata prioritetne deonice puta Bar-Boljari, probijeno je 1.600 metara. Najveći problem prave podzemne pećine.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je potvrdio Dnevnim novinama šef odseka za inženjering u kompaniji CRBC Vang Sjin-vej.

Građevinska dozvola za izgradnju tunela Vjeternik izdata je 28. aprila, od kada su zvanično počeli radovi na tom objektu. Ukupna dužina tunela iznosi 5.891 metar – desna cev 2.852, a leva 3.039 metara.

Kako je kazao Sjin-vej, do sada je, na ovom objektu, završeno 30 odsto radova.

“Probijeno je 1.600 metara, a radovi se odvijaju u tri smene. Na probijanju tunela Vjeternik, koji je najzahtjevniji objekat sekcije 2, angažovano je 88 radnika”, objasnio je Sjin-vej.

Kako sada stvari stoje, Vjeternik će biti probijen u aprilu 2018. godine.

Dnevno probijemo od 12 do 15 metara. Zadovoljni smo kako teku radovi i očekujemo da svi rokovi budu ispoštovani. Pored iskopavanja, radimo i betoniranje, odnosno oplatu tunela”, istakao je on.

Najveći problem, prema njegovim rečima, zadale su im podzemne pećine na koje su naišli prilikom probijanja tunela.

“Tokom probijanja, naišli smo na oko 100 pećina. Zbog toga smo morali da angažujemo stručni tim iz Kine koji je uspešno rešio ovaj problem. Baš zbog ovakve geološke situacije, tunel Vjeternik je najzahtjevnijih objekata”, rekao je Sjin-vej.

Na “sekciji 2”, pored Vjeternika, radi se i na probijanju tunela Vilac i Klopot.

“Tunel Vilac probijen je 537 metara, odnosno 33 odsto posla je urađeno. Uposlena su 82 radnika koja dnevno probiju šest metara. Očekujemo da ćemo ovaj tunel zavtršiti u decembru ove godine. Kada je u pitanju Kolopot, on je od ukupno 1.800 metara probijen 980, odnosno skoro 50 odsto posla smo uradili. Ovo je ujedno i prvi tunel koji će biti probijen, a njegov završetak očekujemo u septebru ove godine”, zaključio je Sjin-vej.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predalo je novi zahtev za izdavanje građevinske dozvole za poddeonicu 4.4.1, prioritetne trase auto-puta Bar-Boljare.

Na ovom delu auto-puta biće izgrađeni mostovi “Tara 1” i “Tara 2”, tunel Mateševo, zatim petlja na Mateševu, kao i pripadajući delovi otvorene trase.

Prema saznanjima Dnevnih novina, Ministarstvo održivog razvoja i turizma po ubrzanoj proceduri će izdati građevinsku dozvolu, što će značajno povećati dinamiku radova na prioritetnoj deonici auto-puta Smokovac-Uvač-Mateševo.

Za gradnju prve deonice do sada je izdato 12 dozvola, a do sredine juna biće izdate sve dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.