Vesti -

Prete: Ako Agrokor ne ispuni ovih 5 zahteva...

Zagreb -- Dobavljači Agrokora, odnosno njegovog trgovinskog lanca Konzum, uputili su pet zahteva bankama i povereniku hrvatske vlade Anti Ramljaku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sa sastanka održanog u prostorijama Kraša, oni su zapretili da će ukoliko ne oni ne budu ispunjeni do 29. maja - obustaviti dalje isporuke robe.

"Nakon gotovo 40 dana kako je vanredni poverenik preuzeo upravljanje kompanijom, mi dobavljači nismo zadovoljni. To je dovelo do toga da razmišljamo i o nekim merama, a hoće li doći do tih mera ovisi o ispunjenju naših zahteva, odnosno zaključaka" izjavila je Marica Vidaković iz Koordinacije proizvodaca i dobavljača, prenosi Tportal.

Između ostalog, dobavljači traže da se pomeri datum važenja promemorije sklopljene između dobavljača i finansijskih ustanova do dana prijave potraživanja (9. odnosno 20. juna 2017. godine).

U dosadašnjim pregovorima banke su dobavljačima ponudile tri modela rešavanja obaveza po menicama: vraćanje iz vlastitih sredstava, kredit banke do maksimalno pet godina, i reprogram obaveza na ročnost do 15 meseci.

Kako podseća Tportal, reč je o oko 3,1 milijarde kuna (417 miliona evra) regresnih obaveza nastalih na osnovu izdatih menica putem kojih su dobavljači kreditirali Agrokor. Izdate menice su dobavljači prodavali bankama i faktoring društvima, koja deo menica nisu uspela da naplate od Agrokora, pa su ih pustili na račune dobavljača pozivajući se na regresno pravo.

Na sastanku je oformljen i radni tim za koordinaciju grupe dobavljača zbog mogućeg pokretanja tužbi protiv finansijskih institucija zbog prikrivenog finansiranja koncerna Agrokor putem navedenih menica.

"Drugi zaključak je pripremio kolega koji namerava da podigne tužbu protiv finansijskih institucija, bilo da se radi o faktoring društvima, bankama, pa i o Hrvatskoj narodnoj banci....kako bi se pokušalo da se dokaže da je bilo zajedničkog delovanja u zapravo prikrivenom finansiranju sistema Agrokor na teret dobavljača", pojasnila je Vidaković.

Takođe, dobavljači traže da sve obaveze Agrokora za isporučenu robu nakon primene "lex Agrokora" imaju jednak status kao što imaju i banke za nova kreditiranja (takozvani senior status).

Traži se i formalno izjava vanrednog poverenika Ante Ramljaka i potpredsednice Vlade i ministarke ekonomije Martine Dalić da sve menice dobavljača imaju u postupku vanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po meničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.

I konacno, od vanrednog poverenika se zahteva da u najkracem mogućem roku dogovori novo zaduženje koncerna Agrokor i shodno zakonu izvrši izmirenje dela starih dospelih obaveza prema dobavljačima po svim osnovama do dana otvaranja postupka vanredne uprave.

Ako se navedeni zahtevi ne ostvare do poneđeljka 29. maja 2017. godine, dobavljači će obustaviti isporuku robe, prenosi Tportal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.