Vesti -

Radnici važno - svaki sat zarada veća 150 puta

Podgorica -- Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na sve poslodavce u Crnoj Gori da omoguće zaposlenima slobodan dan u dane nastupajućih prvomajskih praznika.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

USSCG je podsetila sve zaposlene, koji budu prinuđeni da rade za vreme praznika, da njihova majska zarada mora biti uvećana 150 odsto za svaki sat rada u vreme praznika.

"U slučaju da zaposlenima, koji budu radili u dane praznika, to uvećanje zarade ne bude iskazano na pisanom obračunu majkse zarade, koji im mora biti uručen prilikom isplate zarade, oni svoju zaštitu mogu tražiti obraćanjem Upravi za inspekcijske poslove neposredno ili posredno preko stručne službe USSCG“, kaže se u saopštenju.

Iz unije su saopštili da, razumevajući činjenicu da je u delatnostima kod kojih postoji potreba za kontinuiranim radom neophodno obezbediti potreban broj izvršilaca i za vreme praznika, smatraju da se sve druge delatnosti moraju konačno odnositi odgovorno prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, a time i prema pravima i dostojanstvu rada zaposlenih.

"Samo uz zajednčke napore i spremnost da poštujemo važeće zakone, doprinećemo suzbijanju pojave čiji smo svedoci, a koja se ogleda u tome da za vreme praznika gotovo svi objekti u Crnoj Gori rade, zanemarujući ne samo zakonske obaveze, već i pravo i potrebu zaposlenih da praznične dane provedu u krugu svojih porodica“, kaže se u saopštenju.

Iz USSCG su pozvali sve građane i privredne i druge subjekte da, od ovog 1. maja, počnu sa kulturom poštovanja prazničnih dana.

„Kako bismo, sa jedne strane, podigli svet potrošača i korisnika usluga da svoje potrebe zadovoljavaju pre i nakon prazničnih dana, a privrednih subjekata da eliminišu postojanje nelojalne konkurencije uz punu podršku nadležnih državnih organa“, dodaje se u saopštenju.

Iz Unije su najavili da će 2. maja vršiti monitoring rada privrednih i drugih subjekata i evidentirati sve one koji budu radili, nakon čega će obavestiti javnost o uočenim nepravilnostima.

Oni su poručili da će od Uprave za inspekcijske poslove tražiti da, u objektima koji budu registrovani da rade, izvrše kontrolu isplate pripadajućeg uvećanja zarade nakon obračuna i isplate majskih zarada zaposlenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.