Vesti -

Uber i slovenački Pipistrel praviće letelice

Proizvođač ultralakih letelica iz Slovenije Pipistrel i kompanija Uber objavili su da ulaze u partnerstvo s ciljem proizvodnje električnih letelica.

Izvor: Tango Six
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Kako su saopštili iz Pipistrela, potpisana je saradnja podrazumeva masovnu proizvodnju električnih letelica sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (VTOL) kako bi se ispunili zahtevi za „bezbedan i pouzdan transport“.

Cilj partnerstva je da korisnici budućeg Uberovog servisa "Elevate Network“ mogu naručiti električni Pipistrel VTOL gde god da se nalaze.

Plan Ubera kroz "Elevate Network“ servis biće da stvore mrežu električnih VTOL letelica u većim gradovima na planeti koje će omogućavati lični i kargo transport. Po planu, Uber i Pipistrel će do 2020. godine izraditi prve letelice ovog tipa i testirati ih. Uber je sličan dogovor potpisao sa još nekoliko kompanija baziranih u Americi i po svemu sudeći neće imati ekskluzivnog dobavljača već više njih.

Od Pipistrela se, prema dogovoru, očekuje da razvije letelicu koja će ispuniti zahteve za vertikalni urbani transport na kraćim destinacijama. Uber je na sebe preuzeo razvoj softvera i hardvera za kontrolu vazdušnog prostora pomenutih letelica čiji će ključni zahtevi biti projektovanje interfejsa povezivosti sa konvencionalnom kontrolom letenja i regulatorima vazdušnog saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.