Vesti -

FT: BG na vodi, grad u BiH - zašto Arapi ulažu

Zagreb -- Ulaganja kompanija sa Bliskog istoka u projekte sa nekretninama na Balkanu proučio je Financial Times, otkrivajući koji su razlozi za to.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oni su otkrili razloge zašto je Balkan interesantno tržište za ulaganje, ali i koji su izazovi s kojima se kompanije tamo susreću.

FT navodi kako neki misle da je interes ulagača iz Persijskog zaliva podstaknut strateškim ili religijskim ciljevima, ali potom citira Ivana Cakarevića iz kompanije Rooftop Capital, koji veruje da pravi razlog ulaganja znatno prizemniji.

“Radi se o pogodnoj lokaciji na ukrštanju puteva, gde je cena rada konkurentna, a nakana pristupanja Evropskoj uniji čini celu regiju privlačnom za ulaganja”, tvrdi Cakarević.

Investiciona kompanija Dubaija (ICD) je prošle godine je kupila odmaralište Porto Montenegro za oko 200 miliona dolara, što je bilo prvo ulaganje u tu balkansku državu. U međuvremenu, egipatski preduzetnik Samih Sawiris uložio je 1,1 milion evra u elitno odmaralište Lustica Bay, a još dva arapska ulaganja: Plavi Horizonti i Montrose Montenegro su u pripremi.

Plave Horizonte muče problemi s vlasništvom zemljišta, što FT prepoznaje kao čest problem za investitore u regionu.

Investicija u Beograd na vodi, projekat vredan 3 milijarde dolara, je najvidljivije zalivsko ulaganje u regionu. Iza projekta stoji kompanija Eagle Hills iz Abu Dabija.

Međutim, dok je pažnja medija na kompanijama iz arapskih zemalja, direktor kompanije Coreside Srđan Vujčić procenjuje kako je za čak 80 odsto investicija u nekretnine u regionu zaslužan - Izrael.

“Izraelski investitori su se fokusirali na maloprodajne parkove i trgovačke centre”, rekao je James Gunn, direktor Poseidon grupe, koji ima 10-godišnje iskustvo u regiji.

Gunn je za FT naglasio kako raste i interesovanje južnoafričkih ulagača, koji u svojoj zemlji imaju problema s valutnim rizicima i ekonomskom nestabilnošću. Kompanija Reit Hyprop iz Johannesburga kupila je 60 odsto beogradskog trgovačkog centra Delta City u prošle godine. Ista kompanija kupila je i crnogorski Delta City u Podgorici, a trgovali su i trgovački centar u Skoplju. Južnoafrički New Europe Property Investments kupio je zagrebački Arena Centar krajem prošle godine.

Bosna i Hercegovina omiljena je meta investitora iz Persijskog zaliva, pogotovo u nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu. Saudijski Al Shiddi Trading uložio je u sarajevski City Centre. Izgradnja na turističkom gradu Buroj Ozone pokraj Sarajeva počela je krajem prošle godine - investiciji vrijednoj 2,3 milijarde evra iza koje stoje ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uprkos sredstvima koja pristižu u oslabljenu ekonomiju BiH, ove arapske investicije nisu naišle na univerzalnu dobrodošlicu, piše FT. Neki se građani žale na sukob kultura i puzajući nalet konzervativizma u zajednicama gde se započinju projekti. Međutim, državna Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) tvrdi kako su ti problemi “prenaduvani”i, a zalivske kompanije ne spadaju ni među najvećih 10 investitora u BiH.

“Neke zalivske države su među najvećim investitorima u EU, i tamo su dobrodošle”, rekla je FIPA u priopćenju.

“Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne biste trebali da mislite da zalivske države ovde ulažu zbog muslimanskog naroda, ulažu zato jer mogu da zarade u Bosni i Hercegovini”, dodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.