Vesti -

Bacila visoku platu - u Nemačkoj za nedelju bolje

Sarajevo -- Iako je odmah po završetku studija dobila posao s natprosečnom platom u BiH, Ivana Bradara je želela više, a to je pronašla u Nemačkoj.

Izvor: Dojče vele, HR
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ivana Bradara mlada je inženjerka građevine iz BiH, koja je odmah po završetku studija dobila stalni posao u jednoj od vodećih kompanija u zemlji, s natprosečnom platom.

Želela je nešto više i to je našla u Nemačkoj.

Ivana se odselila u Diseldorf, koji već doživljava kao svoj grad.

“Sarajevo je moj grad i radujem se svaki put kada odem u BiH, ali nakon dva-tri dana poželim da se vratim kući u Diseldorf. Ovde je sve uređeno, sve se planira, poštuju se pravila, postoji perspektiva da se dalje stručno usavršavam, učim novi jezik, mnogo je viša kvaliteta života, što meni lično savršeno odgovara’, kazala je Ivana.

Ona je htela nešto više od onoga što joj je pružala sredina u kojoj je živela, priznala je, rekavši kako nije otišla trbuhom za kruhom, već su je na to naterale “sredina, poremećen sistem vrednosti, nedostatak perspektive za mlade, sigurnosna situacija i druge anomalije u bosanskohercegovačkom društvu”.

“Uvek sam htela da postignem nešto više od onoga što mogu u BiH i htela sam da se okušam u inostranstvu. Ovde kontrolori u tramvajima zarađuju kao inženjeri početnici u BiH, ovde se jednostavno zna kako se ko vrednuje’, rekla je Bradara.

Dala je otkaz u kompaniji u kojoj je radila i posvetila se učenju nemačkog jezika, pola godine pohađala je kurseve na Gete institutu u Sarajevu.

“Kada sam odlučila da odem u Nemačku uzimala sam privatne časove jezika: svaki dan sam učila nemački po četiri-pet sati. Potom sam došla kod brata u Keln u namjeri da nastavim usavršavati znanje jezika i usput sam slala prijave za posao. Poslala sam pet prijava i mislila sam da će procedura trajati nekoliko meseci. Međutim, za dva dana sam dobila odgovore na svih pet prijava i dva termina za razgovor’, prisetila se Ivana, koja je posao dobila nakon nedelju dana.

Sada radi u uglednoj projektantskoj kompaniji koja zapošljava više od 800 inženjera.

Međutim, priznaje da joj je uklapanje u novu sredinu bilo vrlo stresno iskustvo.

“Iako sam, zahvaljujući znanju u struci, lako dobila posao, meni je to bio najteži period u životu. Nemački sam dobro poznavala i govorila, ali jezik s kursa nije isti kao onaj koji se svakodnevno govori. Događalo se da na stručnim razgovorima ne razumem pola onoga što mi je rečeno. Međutim, bila sam uporna i sve te reči i termine koje nisam razumela odmah sam prevodila i učila", kazala je.

Sledećih 10 meseci provela je svakodnevno učeći jezik i stručnu terminologiju, dok su joj kolege pomagale da se što lakše uklopi u kolektiv.

Ivana priznaje da su joj znanje i iskustvo koje je stekla u Sarajevu mnogo pomogli u Nemačkoj.

“Inženjeri u BiH ne zaostaju za kolegama u Nemačkoj. Naravno, ovde je sve naprednije, bolje strukturirano i brže, ali su tehnologije i sam posao isti. Nemci cene naše inženjere, jer s njima imaju pozitivna iskustva’, rekla je Bradara.

Ivana se, osim poslom, bavi i sportom, pa je tako nastavila dugogodišnje bavljenje odbojkom.

“Posetila sam nekoliko drugoligaških odbojkaških utakmica i videla da je to nivo igre koja bi meni trenutno odgovarala. Napisala sam mejl klubu TSV Bajer 04 iz Leverkuzena i za sat vremena sam dobila poziv da dođem na probni trening, nakon čega sam postala deo te ekipe. Naporno je, jer odmah posle posla krećem na dvosatni trening u Leverkuzen, ali sam odlučila da istrajem, jer je sport važan deo mene. Od sporta takođe zarađujem, iako to nisu velike sume, kao u prvoj ligi, ali mi i te kako dobro dođe ta zarada", ispričala je Ivana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.